top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Ødelegger søvnforstyrrelser helsen din?

Begrepet "søvnforstyrrelser" refererer til tilstander som påvirker måten du sover på.


Hvis du lider av en søvnforstyrrelse, kan det påvirke din livskvalitet, sikkerhet og generelle helse. Du er mer sannsynlig å få andre helseproblemer hvis du ikke får nok søvn.


I tillegg til overdreven søvnighet på dagtid og uregelmessig pust, kan søvnforstyrrelser også forårsake overdreven bevegelse under søvn. Søvn- og våkensykluser er også uregelmessige, og det samme gjelder innsovningsvansker.


Det finnes flere typer søvnforstyrrelser. De er ofte kategorisert etter hva de gjør eller hvordan de påvirker deg. En søvnforstyrrelse kan også klassifiseres etter atferd, problemer med søvn-våkne sykluser, pusteproblemer, problemer med å sovne eller søvnighet i løpet av dagen.

Andre årsaker som påvirker søvnen vår kan være relatert til kroniske helseproblemer eller kosthold eller faktorer som ikke er spesifikke for årsaken. Disse kan være i søvnmønsteret. Når søvnproblemer blir større i frekvens, kan du lide av søvnforstyrrelsen.


Hvordan påvirker søvnforstyrrelser livet ditt?

Søvnforstyrrelser er lidelser som forstyrrer søvnmønsteret ditt. Mer enn 80 typer søvnforhold. De vanligste typene er


Søvnløshet, manglende evne til å sovne og forbli i søvn. Dette er den hyppigst rapporterte søvnforstyrrelsen.

Søvnapné er en pusteforstyrrelse der pusten stopper i 10 sekunder eller lenger under søvn

RLS - Restless leg syndrome (RLS) En følelse av stikkende eller prikking i bena med en sterk trang til å bevege dem

Hypersomni er manglende evne til å holde seg våken hele dagen. Dette er et resultat av narkolepsi som kan forårsake ekstrem søvnighet i løpet av dagen.

Døgnrytmeforstyrrelser - problemer i syklusen av søvn og våkenhet. De kan gjøre det vanskelig å sove eller våkne til riktig tid.

Parasomni: opptrer på bisarre måter når du sovner enten i søvne eller når du våkner. Eksempler inkluderer å snakke, gå eller spise.

Folk som er trøtte om dagen kan ha en søvnforstyrrelse. For andre er problemet ikke å få nok søvn. Det er avgjørende å sikre at du får nok hvile hver natt. Mengden hvile du trenger er avhengig av en rekke aspekter, som livsstilen din, aldershelsen din og hvorvidt du har sovet nok i det siste. De fleste voksne trenger 7 til 8 timer per natt.

Årsaker til ikke å få nok søvn

Søvnløshet er den hyppigste søvnforstyrrelsen med omtrent 10 % av mennesker som har et pågående problem og mellom 30 og 40 % lider av det fra tid til annen. Det kan gjøre det vanskelig å hvile nok til å hvile og gjør deg utslitt hele dagen.


Søvnighet kan komme i mange former. Personer som har problemer med å sovne, som beskrives som å ha en periode på 20-30 minutter i sengen, før de sovner. Noen våkner ofte eller våkner timer tidlig og har problemer med å sovne igjen. Det er folk som har en blanding av flere typer.


Det kan være kronisk (kort tid) så vel som kronisk (lang lang). Det er mulig å bli diagnostisert med kronisk søvnløshet hvis problemet ditt er tilstede i minst tre netter hver uke i minst tre måneder.


Det finnes en rekke typer søvnløshet, blant dem dødelig familiær søvnløshet, som er en sjelden type som, som navnet antyder, er en del av familier og kan påvirke søvnen til et punkt hvor den kan være livstruende.

Søvnforstyrrelser kan ha en rekke årsaker, som inkluderer:


Genetisk predisposisjon

Livsstilsfaktorer som skiftende arbeidstid, hyppige turer eller uplanlagte arbeidstider

Problemer med humør, for eksempel depresjon eller angst

Faktorer som påvirker kostholdet, som å drikke for mye alkohol eller koffein

Å være overvektig eller fedme

Medisinske tilstander, som depresjon, smerte og hjertesykdom

Visse medisiner

Aldring



Behandling for søvnforstyrrelser


Behandling av søvnforstyrrelser kan variere avhengig av type og årsaker. Men generelt innebærer det bruk av medisinsk behandling og livsstilsendringer.

Medisinske behandlinger

Den medisinske behandlingen for søvnforstyrrelser kan omfatte en eller flere av disse:

sovemedisiner for å sove

Tilskudd til melatonin

forkjølelses- eller allergimedisiner

medisiner for eventuelle helseproblemer

Et pusteapparat eller kirurgisk prosedyre (vanligvis for å behandle søvnapné)

En tannbeskyttelse (vanligvis brukt for å forhindre tanngnissing)

Livsstilsendringer

Livsstilsendringer kan dramatisk forbedre søvnkvaliteten din, spesielt når de gjøres sammen med medisinske behandlinger. Det kan være lurt å tenke på:

Inkluder mer grønnsaker og fisk i kostholdet ditt, samt reduser sukkerinntaket

Stress og angst kan reduseres ved å tøye og trene

å lage og følge en vanlig søvnrutine og holde seg til den.

drikker mindre vann før du legger deg

Begrens inntaket av koffein om natten, spesielt om kvelden eller på ettermiddagen

redusere bruk av alkohol og tobakk

spise måltider med lite karbohydrater før du legger deg

Opprettholde en sunn vekt, basert på legens råd

Å kunne sove og våkne rundt samme tid hver dag kan forbedre søvnkvaliteten din betraktelig. Selv om du kan bli fristet til å ligge i sengen i helgen, kan det gjøre det vanskelig å stå opp og deretter sovne midt i uken.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page