top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Bør personer med mild depresjon foreskrives trening før antidepressiva?

Ifølge forskere på psykisk helse kan mild depresjon behandles med naturlige metoder før medisinering foreskrives. Trening eller terapi bør tilbys personer med mild depresjon, i stedet for antidepressiva.


Psykiatere anbefaler folk å delta i gruppetimer som meditasjon eller atferdsterapi, eller ha individuelle veiledningsøkter. Hvis personen foretrekker å ikke motta antidepressiv medisin som førstelinjebehandling for mindre alvorlig depresjon, ikke forskriv antidepressiv medisin.


COVID-19-påvirkning på depresjon

Ettersom menneskers mentale helse har blitt påvirket av COVID-19, har depresjon spilt en enorm rolle. Psykologer bør gi disse evidensbaserte retningslinjene til personer med depresjon så snart som mulig.


Pasienter bør konsulteres om hvilke behandlingsalternativer som vil være best for dem, og leger bør tilby dem et utvalg behandlinger å velge mellom, i henhold til et utkast til retningslinje som nå vurderes. Pasienter bør informeres om ventelister for psykisk helse, samt mulighet for store forsinkelser i behandlingen. Leger bør også fortelle de som tar antidepressiva at det kan ta noen uker eller måneder å trekke seg fra dem.


Forskere fant at personer som tar langvarige antidepressiva har mindre sannsynlighet for å få tilbakefall enn de som slutter med dem. Forskerne beskrev resultatene som støttende for den nåværende tilnærmingen til å foreskrive antidepressiva, men bemerket at folk kan gå av stoffene trygt med riktig støtte.



Trening for depresjon

Når du er deprimert, kan du føle deg lav i energi, noe som kan gjøre det vanskelig å være aktiv. Trening kan hjelpe personer med depresjon til å føle seg bedre, og det er spesielt nyttig hvis du har mild til moderat depresjon.


Nesten enhver form for trening er gunstig, så lenge du gjør nok av det og det er behagelig for deg. Motivasjonen for å trene regelmessig vil være vanskelig hvis du misliker det du gjør. Du skal nyte det du gjør; ellers vil du ikke gjøre det regelmessig.

Hvor ofte bør du trene?

Det anbefales at voksne får 150 minutter med moderat intensitet trening per uke for å holde seg friske. Å komme tilbake i form etter et langt fravær bør gjøres sakte og gradvis bygge opp til 150 minutter med trening i uken. Det er bedre å trene enn å la være. Å gå raskt i ti minutter kan hjelpe deg med å slappe av og rense tankene.


Hvordan begynne å trene

Du bør finne en aktivitet du kan gjøre regelmessig. I stedet for å ta bussen eller bilen kan du delta i lagidrett, delta på timer på et fritidssenter, eller bare gå eller sykle i stedet for å reise.


Trener på resept

Når det har gått en stund siden du trente eller du er bekymret for hvordan trening påvirker kropp og helse, bør du rådføre deg med legen din om å foreskrive trening.


Trening er foreskrevet som behandling for depresjon og mange andre tilstander av mange fastlegepraksis over hele landet.


Det anbefales at personer med mild til moderat depresjon deltar på 3 økter i uken, som varer fra 45 minutter til 1 time, over en periode på 10 til 14 uker.


I samråd med fastlegen din kan du finne ut hva slags aktivitet som passer for deg. Ditt lokale helsesenter kan tilby et treningsprogram gratis eller til en redusert pris, avhengig av omstendighetene dine.



De fem trinnene til mental velvære

Du kan ta 5 enkle trinn for å forbedre din mentale helse og velvære, ifølge forskning. Du kan føle deg mer positiv og i stand til å få mer ut av livet hvis du prøver disse tingene.

1. Koble til andre mennesker

Betydningen av gode relasjoner for ditt mentale velvære kan ikke overvurderes. Blant fordelene deres er:


Forbedre følelsen av tilhørighet og egenverd

Å dele positive erfaringer vil hjelpe deg å vokse

Støtt ditt følelsesmessige velvære og la deg støtte andre


Det er en rekke måter du kan styrke relasjonene dine på, inkludert:

Ta deg tid hver dag til å tilbringe med familien din, for eksempel å spise middag sammen til et fast tidspunkt

Legg planer for å se venner du ikke har sett på lenge

Slå av TV-en for å snakke med barna, venner eller familie

Tilbring tid med en kollega til lunsj

Støtt en venn eller et familiemedlem som trenger selskap eller støtte

Hold kontakten med familie og venner ved hjelp av teknologi. Å bruke videochatte-apper som Skype og FaceTime er nyttig når du bor langt fra hverandre.



Ikke stol kun på teknologi og sosiale medier for å bygge relasjoner. Det kan være enkelt å få en vane med å sende bare tekstmeldinger, meldinger eller e-poster til folk. Men de er ikke den permanente løsningen for å forbedre din mentale helse.


2. Vær fysisk aktiv

Fordelene ved å være aktiv går utover din fysiske helse. Det er også bevis på at det forbedrer ditt mentale velvære betydelig.


Forbedre selvtilliten din

Sette mål og hjelpe deg å nå dem

Endre humøret ditt ved å endre den kjemiske sammensetningen av hjernen din

Finn ut mer om å bli aktiv


Å være fysisk aktiv har mange fordeler. Disse kan inkludere:

Kom i form med ulike aktiviteter

Finn ut hvordan du kan bli aktiv med en funksjonshemming hvis du har langvarige helseplager eller funksjonshemminger

Lær hvordan du løper ved å lytte til podcastene våre

Kom i gang med svømming, sykling og dans

Lær hvordan du kommer i gang med trening


Kos deg gjerne med treningstiden, men ikke bruk timer der. Det er best å finne aktiviteter du liker og involvere deg i dem når det er mulig

3. Lær nye ferdigheter

Forskning viser at å lære nye ferdigheter forbedrer mentalt velvære på følgende måter:


Øke selvtillit og selvtillit

Gir deg en følelse av hensikt

Skaper muligheter for deg å få kontakt med andre

Det er mulig å lære nye ting selv om du ikke har tid til det, eller om du ikke føler behov for å lære nye ting.


Du kan prøve følgende ting:

Lær noe nytt å lage mat. Få tips om sunn mat og matlaging.

Å ta et nytt ansvar på jobben, som å veilede en juniorkollega eller forbedre presentasjonsferdighetene dine, kan hjelpe deg å vokse

Du kan reparere en ødelagt sykkel, hageport eller noe annet du kan tenke deg. Det er mange gratis videoopplæringer på Internett.

Du vil kanskje vurdere å melde deg på et høyskolekurs. Å ta en språkkurs eller lære en praktisk ferdighet, som rørleggerarbeid, kan være nyttig

Vurder å ta opp en ny sport, lære å male eller skrive en blogg som utfordrer deg


Men hvis det ikke er noe for deg å delta på nye klasser eller ta eksamener, ikke føl deg tvunget til å gjøre det. Å finne aktiviteter du liker og gjøre dem til en del av livet ditt er den beste måten å leve et sunt liv på


4. Gi til andre

Forskere har funnet ut at handlinger med å gi og vennlighet kan øke en persons mentale velvære på flere måter:


Følelser av belønning og positive følelser

Gir deg en følelse av hensikt og egenverd

Får deg i kontakt med andre

Du kan velge å utføre små vennlighetshandlinger mot andre eller større, for eksempel frivillig arbeid i lokalsamfunnet ditt.


Følgende er noen eksempler på ting du kan prøve:


Å være takknemlig for det noen har gjort for deg

Lytt nøye til svaret som venner, familie eller kolleger gir deg

Gi støtte eller selskap til venner eller slektninger som trenger det

Gi hjelp til et familiemedlem eller en venn

Bidra til samfunnet ditt ved å jobbe frivillig på skoler, sykehus eller omsorgsinstitusjoner

5. Bli bevisst på ditt nåværende øyeblikk (mindfulness)

Du kan forbedre din mentale helse ved å være mer oppmerksom på det nåværende øyeblikket. Vær oppmerksom på følelsene dine og hvilke tanker du har.


Begrepet "mindfulness" brukes noen ganger for å beskrive denne bevisstheten. Når du er oppmerksom, kan du nyte livet mer og forstå deg selv bedre. Du kan føle deg bedre om livet og tilnærme deg utfordringer annerledes hvis du tar denne tilnærmingen.


Annen hjelp for depresjon

En rekke behandlingsalternativer er tilgjengelige for depresjon, inkludert samtaleterapi, antidepressiva og selvhjelp. Føler du deg nede i mer enn 2 uker? Rådfør deg med legen din om symptomene dine. De kan gi deg informasjon om tilgjengelige depresjonsbehandlinger og hjelpe deg med å ta en informert beslutning.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Reduserer trening utendørs angst og depresjon?

Under pandemien var fysisk aktivitet og tid tilbrakt utendørs assosiert med bedre mental helse, ifølge forskere. Måling av angst og depresjon under lockdown Basert på resultatene fra en studie konklud

Post: Blog2_Post
bottom of page