top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Reduserer trening utendørs angst og depresjon?

Under pandemien var fysisk aktivitet og tid tilbrakt utendørs assosiert med bedre mental helse, ifølge forskere.


Måling av angst og depresjon under lockdown


Basert på resultatene fra en studie konkluderte forskerne med at de som trente eller brukte mer tid ute hadde hatt lavere nivåer av angst og depresjon.


De fant også følgende:


Over tid avtok angst- og depresjonssymptomer blant deltakerne.

Kvinner og yngre mennesker skåret høyere på angst og depresjon, mens asiatiske og svarte skåret lavere.

Depresjon og angst var høyest blant de som ikke deltok i fysisk aktivitet under lockdown.

Studiedeltakere med mest utetid viste seg også å ha de høyeste nivåene av angst. Disse funnene var konsistente på tvers av alle demografiske grupper.


Fysisk aktivitet forbedrer mental helse

Forskningen spår at mer fysisk aktivitet og tid ute i naturen vil gi lavere nivåer av depresjon og angst.


Å tilbringe mer tid i naturen, samt å tilbringe tid utendørs generelt, gagner mental og fysisk helse. Mangel på utetid fører til hjerneatrofi over tid og med økende alder, ifølge forskning.


Det er ingen tvil om at både trening og det å være ute er sunne aktiviteter som forbedrer liv og lindrer angst og depresjon. Det var overraskende å observere at depresjons- og angstskårene ble bedre over tid, og at både økt og redusert tid tilbrakt utendørs resulterte i høyere depresjons- og angstscore.


Det kan være et avvik på grunn av fravær av pre-pandemisk depresjon eller angstscore og fysisk aktivitetsnivå.

Forskerne visste ikke hvor mye utendørs fysisk aktivitet forskerne gjorde før pandemien inntraff. På grunn av dette klarte de ikke å forklare hvorfor utetid var assosiert med høyere angstscore.


Det kan være at folk som tilbringer mindre tid ute følger hjemme-pålegg og føler seg fratatt muligheten til å være utendørs. Det kan også være en grunn til at personer som tilbringer mer tid utendørs opplever dårlig psykisk helse.


Men studien antyder at fokus bør være på det faktum at mennesker forbedrer seg ved å gå ute, tilbringe tid i naturen og trene på en intens måte, og dermed optimere deres engstelige og depressive tilstander. Til syvende og sist kommer vi frem til at fysisk aktivitet og å være ute er viktig.

Effekter på mental helse

Det er forskjellige måter ulike former for trening kan påvirke mental helse på.


Vi vet at det er viktig å forstå hva som påvirker eller lindrer depresjon og angst, men til nå har det ikke vært nok forskning som viser hvilke typer aktiviteter som er mest effektive for å fremme positiv mental helse.


Forskere fant at personer som ikke trente opp til WHOs retningslinjer hadde høyere depresjonsscore, uavhengig av om de trente innendørs eller utendørs, eller individuelt eller som en del av et team.


Når enkeltpersoner trener, får de andre fordeler enn når de trener i grupper. Som regel hjelper gruppetrening deg til å holde deg engasjert og energisk, mens individuell trening hjelper deg å roe ned og redusere stress.


I tillegg fant forskere at innendørs lagidrettsutøvere skåret lavest på angst og depresjon. Så lenge treningen er trygg og foregår i et grønt område, er utendørs trening mer energigivende og mer givende for de fleste.



Angst, depresjon høyere hos ungdom, kvinner

Kvinner har en tendens til å skåre høyere på angst- og depresjonsskalaer enn menn. Mange studier tyder på at eldre voksne er mer mentalt veltilpasset enn yngre voksne.


Studien konkluderte med at voksne har mer erfaring med å takle stress fordi de har levd gjennom mer motgang.


Ikke overdriv

I tillegg har personer som deltar i fysisk aktivitet med kraftig intensitet ofte høyere nivåer av depresjon.


Når det gjelder fysisk trening, er moderasjon nøkkelen. I noen tilfeller har folk en tendens til tvangstanker, og å presse seg selv til å gjøre mer, mer, mer kan faktisk føre til stress - i det minste for deres fysiske kropper (og) deres følelsesmessige tilstander. Moderasjon og balanse er avgjørende i alle aspekter av livene våre.


Hvis du ikke klarer å møte 150 minutter med fysisk aktivitet per uke, kan du i det minste gjøre noe mindre fysisk aktivitet. Du gjør i det minste noe.


Trening er et konsept med en lang historie. Vi kan lære hvorfor trening er til fordel for vår mentale helse ved å se på våre tidlige forfedre. I de foregående 10 000 årene, før de første menneskelige bosetningene, reiste mennesker rundt 13 miles om dagen i gjennomsnitt. Hjernen vår fungerer bedre når vi beveger oss mye. Å ta en standard dose av en hvilken som helst humørforsterker gir samme boost som å trene i 30 minutter daglig, men uten bivirkninger.


Folk opplever bivirkningene av å gå glipp av treningsrutinen hvis de ikke gjør det. En persons mentale helse påvirkes sterkt av fysisk trening.

Trening kan ikke gjøre alt

Trening er imidlertid ikke i stand til å gjøre alt. Trening løser ikke alltid alle problemer. Symptomene på enkelte lidelser, som schizofreni og bipolar lidelse, vil ikke forsvinne når en person løper eller spiller tennis. Det er ingen tvil om at trening kan hjelpe mot angst, depresjon, stress og selvtillit problemer som da kan føre til noe mer alvorlig. Det vil imidlertid ikke stoppe risikopersoner fra å utvikle stor psykopatologi.


Når en voksen trener 150 minutter per uke, er de i stand til å forebygge fysisk dårlig helse. Mens 150 minutter med trening gir et grunnleggende helsenivå, kan folk forbedre kondisjonsnivået utover det. Du trenger kanskje bare 10 minutter for å tømme hodet eller senke kortisolnivået. Trening trenger ikke å være anstrengende for å være gunstig for hjertet. Kroppen kan ikke se forskjell på de to. Prosessen med å re opp sengen og fjerne søppel er det samme som å bøye og strekke seg i treningsstudioet og løfte manualer.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page