top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Vanlige symptomer på psykisk og fysisk angstlidelse

En person med angst kan ofte føle seg engstelig, nervøs eller redd for hverdagslige hendelser. De kan finne det vanskelig å håndtere disse følelsene. De kan finne det utfordrende å håndtere disse følelsene.

Det kan også være fysiske symptomer forbundet med angst. Ta deg tid til å tenke på en opplevelse der du var engstelig. Skalv bena eller hendene svette? Du kan ha opplevd en økning i hjertefrekvensen. Magen din kan ha vært dårlig.

Symptomer som disse kan være relatert til nervøsiteten din. Imidlertid er du kanskje ikke sikker på hva som er galt.

Det er vanlig at folk opplever angst fra tid til annen. Hvis engstelige følelser vedvarer i lang tid, forårsaker betydelig nød eller forstyrrer livet ditt på en eller annen måte, kan de være alvorlige eller bli en lidelse. Typer angstlidelse er:

Panikklidelse

Generalisert angstlidelse (GAD)

Separasjonsangst

Sosial angst

Fobi

Tvangstanker

Hvordan påvirker angst deg fysisk?

En persons helse og hverdag kan påvirkes av angst. Det kan være fysiske symptomer assosiert med spesifikke typer angst. Du kan for eksempel oppleve:


Frykt for døden

Føler at du blir kvalt eller har problemer med å puste

Følelser av nummenhet eller prikking i hele kroppen

Har brystsmerter

Føl deg svimmel, svimmel eller som om du kan besvime

En følelse av overoppheting eller frysninger


En persons angst er hvordan kroppen deres reagerer på stress og forbereder dem på trusler. Fight or flight er hvordan kroppen deres reagerer på stress.


En persons lunger prøver å flytte mer oksygen gjennom kroppen når de føler fare, noe som får dem til å puste raskt. Du kan føle at du ikke får nok luft, noe som kan forårsake ytterligere angst.


Du skal ikke være på vakt hele tiden. Når du hele tiden er i kamp-eller-flight-modus, som er vanlig med kronisk angst, påvirkes kroppen negativt.

Selv om anspente muskler kan forberede deg til å unnslippe fare raskt, kan spente muskler også føre til smerte, spenningshodepine og migrene.

En økning i hjerteslag og pust oppstår når adrenalin og kortisol frigjøres, noe som hjelper når du står overfor en trussel. Adrenalin og kortisol påvirker også fordøyelsen og blodsukkernivået. Stress og angst kan ha langsiktige effekter på helsen din hvis du ofte frigjør disse hormonene. Du kan også merke endringer i fordøyelsen.

Hvordan påvirker angstlidelse psykisk?

Hvis symptomene dine gjør hverdagen vanskelig for deg eller påvirker din mentale helse, bør du snakke med legen din. Medisinske tilstander som forårsaker de samme symptomene kan utelukkes av din primærlege.

Du kan lide av angst hvis du ikke har noen medisinsk årsak til dine fysiske symptomer. En angst- eller psykisk helsepersonell kan hjelpe deg med å diagnostisere symptomene dine.

Psykiatere, psykologer, terapeuter eller rådgivere kan screene for angst ved hjelp av ulike screeningmetoder.

En angstlidelse kan diagnostiseres ved å spørre deg om alle symptomene dine, både fysiske og følelsesmessige. Du må også fortelle dem hvor lenge du har hatt symptomer og om de har økt i alvorlighetsgrad eller en spesifikk hendelse utløst av dem.

Du bør dele følgende fakta med terapeuten din:


Bruker du narkotika eller andre stoffer?

Har du tanker om å skade deg selv eller andre? Har du skadet deg selv eller andre?

Diagnostikk og behandlinger kan påvirkes av en av disse faktorene. Angst oppstår ofte i forbindelse med andre psykiske lidelser. Du kan få den mest nøyaktige diagnosen og den mest effektive behandlingen hvis du lar terapeuten din få vite om alle symptomene dine.

Årsaker til angstlidelse

Som med andre former for psykiske lidelser, er også angstlidelser en psykisk lidelse. Disse problemene er ikke et resultat av svakhet, karakterfeil eller problemer med oppdragelse. Dessverre er forskerne ikke sikre på hvorfor angstlidelser oppstår. Flere faktorer kan være involvert:

En kjemisk ubalanse kan endre humøret ditt når du er under alvorlig eller langvarig stress. Langvarig stress kan forårsake angstlidelser.

Angstlidelser kan være forårsaket av traumer, spesielt hos noen med høyere arvelig risiko.

Arvelige faktorer kan spille en rolle ved angstlidelser. Slike faktorer inkluderer fargen på øynene dine, som kan være arvet fra begge foreldrene.

Diagnose for angstlidelse

Hvis du opplever tegn på angstlidelse, snakk med legen din. De vil begynne med å ta en grundig medisinsk historie og fysisk undersøkelse.

Det er ingen tester i laboratoriet eller skanninger som kan oppdage angstlidelser. Legen din kan imidlertid utføre en eller flere av disse testene for å finne ut om du har fysiske plager som kan være årsaken til symptomene dine.

Hvis legen din ikke oppdager tegn på fysisk sykdom, vil legen anbefale deg til en psykolog eller psykiater. Disse fagpersonene er eksperter på å diagnostisere og kurere psykiske lidelser. De kan bruke spesialdesignede vurderings- og intervjuverktøy for å fastslå tilstedeværelsen av angstlidelsen. Vanligvis baserer legen diagnosen på:


Symptomene du har rapportert, samt alvorlighetsgraden av dem, og hvor lenge de varer.

Diskusjon om hvordan symptomer påvirker din daglige rutine.

Leverandørens observasjoner av din oppførsel og holdning.

Leverandøren kan også referere til sin egen Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Det er referansestandarden for å diagnostisere psykiske lidelser.

Psykoterapi behandling for angstlidelse

Rådgivning, også kjent som psykoterapi, hjelper deg med å takle din følelsesmessige reaksjon på tilstanden. En psykiater tilbyr strategier for å hjelpe deg med å forstå og håndtere tilstanden. Strategier er:


CBT eller kognitiv atferdsterapi (CBT) er den mest populære formen for psykoterapi for angstproblemer. CBT for angst trener opp evnen til å identifisere tankemønstre og atferd som kan utløse ubehagelige følelser. Deretter jobber du med å endre disse mønstrene.

Eksponeringsterapi er en metode for å jobbe gjennom frykten som forårsaker en angsttilstand. Det lar deg engasjere deg i ting eller situasjoner som du kanskje unngår. Terapeuten din kan også foreslå bilder og avspenningsøvelser i forbindelse med eksponeringsterapi.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page