top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Utvinning av spiseforstyrrelser: løsning, faser og hvordan du starter

Å kontrollere en spiseforstyrrelsessituasjon er ikke en lett oppgave. En lidende må dekke opp- og nedturene på reisen til bedring.


Anoreksi og bulimi hvisker til deg at med mindre du går ned i vekt, vil du aldri være lykkelig, og at du bare er verdifull når du ser bra ut. Imidlertid kan lykke og selvtillit bare oppnås ved å elske deg selv som du er, og det er bare mulig med bedring.


Å innrømme at du har en spiseforstyrrelse er det første skrittet mot bedring. Det kan være vanskelig å innrømme dette, spesielt hvis du holder fast ved ideen om at vekttap vil føre til lykke, selvtillit og suksess. Det er vanskelig å bryte gamle vaner, selv når du endelig innser at de ikke er sanne.


I tillegg til å kunne avlære atferd, kan du også lære dem på nytt. Alle kan lide av spiseforstyrrelser, og alle kan bli friske av dem. En person må gi opp mer enn usunn spiseatferd for å overvinne en spiseforstyrrelse. Det handler også om å takle følelser og gjenoppdage deg selv utover matvaner, vekt og kroppsbilde.

For å komme deg etter en spiseforstyrrelse, må du lære å:

Lytt til følelsene dine.

Lytt til kroppen din.

Aksepter deg selv.

Elsk deg selv.

Du er ikke alene hvis du føler deg overveldet av alt du trenger å gjøre. Det er mulig å få hjelp. Ved å motta riktig støtte og veiledning kan du bryte ut av spiseforstyrrelsens destruktive mønster og gjenvinne helsen din.

Typer spiseforstyrrelser

Fem typer spiseforstyrrelser kan diagnostiseres av en psykisk helsepersonell:

Vekttap, vanskeligheter med å opprettholde passende kroppsvekt og en intens frykt for å gå opp i vekt er vanlige kjennetegn ved anorexia nervosa.

Bulimia nervosa er preget av overspising etterfulgt av kompenserende atferd, som oppkast, bruk av avføringsmidler eller ekstrem trening, for å kompensere for spist mat.

Overstadig spiseforstyrrelse kjennetegnes ved å innta store mengder mat raskt inntil ubehaget merkes, etterfulgt av skyldfølelse og skamfølelse.

Andre spesifiserte fôrings- og spiseforstyrrelser: Personer med spiseforstyrrelser, men oppfyller ikke strenge kriterier for anorexia nervosa eller bulimia nervosa diagnose.

En ernærings- eller spiseforstyrrelse som ikke oppfyller alle kriteriene for en spiseforstyrrelsesdiagnose, men som forårsaker betydelig plager eller svekkelse i livet.

Mennesker involvert i utvinning

Det er avgjørende å ha et team av spesialister på spiseforstyrrelser til å støtte deg under restitusjonen. Ideelt sett bør teamet ditt bestå av en lege, mental helserådgiver og en registrert ernæringsfysiolog.

Familier og kjære er avgjørende for restitusjonsprosessen for barn og unge med spiseforstyrrelser.

Nøkkelen til restitusjon i alle aldre ligger i å ha et sterkt støttesystem. Familie og venner er i stand til å gi oppmuntring og kjærlighet under din helbredelsesprosess.

Det kan være nyttig å få kontakt med online- eller personlig støttegrupper og gjenopprettingsmentorer hvis du ikke har venner eller familie du føler deg komfortabel med å kontakte.

Faser av restitusjon fra spiseforstyrrelse

Stadiene av endring som følger med utvinning fra en spiseforstyrrelse er som følger. Det er vanlig å oppleve mer enn én syklus av hver fase under restitusjon eller å være i mer enn ett stadium på en gang i henhold til symptomene på en spiseforstyrrelse.

Stadiene av endring inkluderer:

Du tror kanskje du ikke trenger hjelp til tross for at du opplever symptomene og oppførselen til en spiseforstyrrelse, men familie og venner kan legge merke til dem.

Kontemplasjon: Du erkjenner at du lider av en spiseforstyrrelse; men du er fortsatt bekymret for endringer.

Forberedelse: Du vet at du må gjøre en endring, men du er usikker på hvor eller hvordan du skal begynne.

Handling: Du begynner å gjøre endringer basert på helseteamets anbefalinger.

En vedvarende endring skjer over en periode på seks måneder. Å lage strategier for å forhindre tilbakefall er en del av det du og teamet ditt jobber med.

Hvordan starte behandling for spiseforstyrrelse

Du vil få en individuell behandlingsplan tilpasset din spesifikke spiseforstyrrelse. Noen eksempler vil være:

Individuell, gruppe- eller familiepsykoterapi:

Behandling av spiseforstyrrelser krever bistand fra en terapeut som har spesialisert seg på dette feltet. Hvis du ønsker å finne personlige eller virtuelle leverandører som bedre kan passe dine behov, stil eller budsjett, tilbyr National Eating Disorders Association (NEDA) en nettkatalog for å hjelpe deg. Det finnes en type familieterapi, medisinsk ernæringsterapi, kognitiv atferdsterapi, dialektisk atferdsterapi og aksept- og forpliktelsesterapi.

Medisinsk behandling og overvåking:

Etter hvert som spiseforstyrrelsen din utvikler seg og nivået av støtte og tilsyn som kreves endres, er forskjellige behandlingsalternativer tilgjengelige, inkludert poliklinisk, intensiv poliklinisk, delvis sykehusinnleggelse, behandlingssentre og medisinsk sykehusinnleggelse. NEDAs hjelpelinje kan hjelpe deg med å finne et behandlingssenter, og når du gjør det, vil du bli vurdert for å bestemme behandlingsnivået ditt.

Ernæringsrådgivning:

Uansett om målet ditt er vektøkning eller vedlikehold, trenger du ernæringsstøtte tilpasset din situasjon. Hvis du har spiseforstyrrelser, er det best å rådføre seg med en registrert ernæringsfysiolog (RDN). RDN-er kan motta sertifiseringer fra International Association of Eating Disorder Professionals, Training Institute for Child and Adolescent Eating Disorders, eller Intuitive Eating Pros, avhengig av deres felt.

Medisiner:

Ved utvinning kan medisiner som antidepressiva, antipsykotika og humørstabilisatorer være fordelaktige, spesielt hvis du også lider av depresjon eller angst. Avhengig av behandlingsplanen din, kan medisiner være passende. Diskuter dette med legen din.

Deltar i forskning:

Du kan også få behandling for spiseforstyrrelser ved å delta i en klinisk studie. Hvis du lider av en spiseforstyrrelse, kan du være kvalifisert til å søke om finansiering gjennom National Institutes of Health.

Støttegrupper:

Støttegrupper og fora er lett tilgjengelig gratis på nettet. Det er verktøy og ressurser tilgjengelig gjennom NEDA som kan hjelpe deg med å finne en gruppe nær deg, eller du kan velge virtuell støtte eller en app.

Finansielle ressurser

En vanlig klage på spiseforstyrrelser er deres høye kostnader og vanskeligheter med å få helseforsikringsdekning. Det er imidlertid viktig å søke profesjonell hjelp.

Du bør diskutere disse bekymringene med behandlere hvis du er bekymret for hvordan du skal betale for behandling. Hvis du spør dem, kan de hjelpe deg med å finne rimeligere alternativer eller henvise deg til ressurser. Det er mange gratis og rimelige ressurser tilgjengelig gjennom NEDA.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page