top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Tips for sesongmessige depresjoner

Mange mennesker føler seg deprimerte og trøtte når høstsesongen nærmer seg og været blir dystert. På denne tiden av året har kliniske psykologer lagt merke til at de får flere oppringninger og at folk er mer sannsynlig å rapportere depresjonssymptomer.


En person som lider av USA kan oppleve plagsomme og overveldende symptomer, som kan forstyrre deres daglige liv.





Hva forårsaker sesongmessige affektive lidelser?



Det har ikke vært noen klar identifikasjon av hva som forårsaker sesongmessig depresjon.


Likevel slutter sommertid tidlig i november, og det kan påvirke mengden sollys i løpet av dagen.



Kroppens indre klokke kan bli forstyrret av denne reduksjonen i sollys, noe som fører til depresjon. Endringer i årstider og lavere sollysnivåer kan føre til at serotoninnivået synker, noe som påvirker humøret, så vel som melatoninnivået, som er avgjørende for sunne søvnmønstre.




På grunn av vinteren er sorg noen ganger mer aktiv rundt denne tiden, ganske enkelt fordi disse menneskene vet at de må gå gjennom denne høytiden uten den kjære. Det er også mulig for noen å oppleve vanskeligheter i løpet av denne sesongen på grunn av problemer med familieforhold.




De fleste teorier tilskriver sesongmessige affektive lidelser forkortelsen av dagslyset om vinteren, men den eksakte årsaken til lidelsen er uklar. Om vinteren, når det er færre dagslystimer og færre sjanser for å se solen, antas kroppen å være påvirket av:



Døgnrytme.



Den indre klokken i kroppen eller søvn-våken syklus påvirkes av intensiteten av lys og mørke for å kontrollere søvn, appetitt og humør. Om vinteren kan de lengre nettene og de kortere dagene forstyrre den interne klokken din, slik at du føler deg urolig, desorientert og søvnig på ubeleilige tidspunkter.



Produksjon av melatonin.



Du føler deg våken og våken når det er mørkt og hjernen din produserer hormonet melatonin for å hjelpe deg med å sove. Når det er lyst, produserer hjernen melatonin for å hjelpe deg med å sove, og deretter slutter den å lage melatonin for å hjelpe deg med å våkne.


Imidlertid kan kroppen din produsere for mye melatonin i løpet av de korte vinterdagene og de lange vinternettene, noe som gjør at du føler deg døsig og mangler energi.

Produksjon av serotonin.



Når dagslyset forlenges om vinteren, produserer kroppen din mindre serotonin, en nevrotransmitter som hjelper til med å regulere humøret. Det kan påvirke hukommelse, søvn, appetitt og seksuell lyst, samt føre til depresjon.




Risikofaktorer ved S.A.D.


Personer som har tidligere depresjon eller tendenser til å ha depresjonssymptomer vil sannsynligvis oppleve S.A.D. Folk kan føle seg slitne og sløve, eller kanskje vil de bare sove mer. Dette er alle tegn på depresjon.



Individer som bor lenger nord eller sør for ekvator er også mer sannsynlig å lide av USA på grunn av lite sollyseksponering om vinteren og lengre dager om sommeren i disse områdene.



Sesongbetinget affektiv lidelse er direkte knyttet til sollys. Et vitamin D-tilskudd er avledet fra sollys, som påvirker hjernekjemikalier assosiert med humør.



Symptomer på sesongmessig depresjon



I tillegg til konsentrasjonsvansker, er endringer i appetitt og deprimert humør alle tegn på sesongmessige affektive lidelser.



I tillegg kan det inkludere depresjon, skyldfølelse, selvmordstanker og søvnforstyrrelser. Et lavt eller negativt humør, tap av interesse og mangel på motivasjon er også store tegn på depresjon.




Har jeg den sesongmessige affektive lidelsen (USA)?


Folk føler seg mer melankolske eller slitne om vinteren på grunn av redusert lys, varme og farge - noe som ikke nødvendigvis er en dårlig ting. Du kan ha sesongmessig affektiv lidelse hvis symptomene dine vises rundt samme tid hvert år, har innvirkning på livskvaliteten din og forbedres når årstidene endrer seg.



Hvis jeg ikke sover nok, føler jeg at jeg alltid er våken


Det er vanskelig for meg å utføre daglige gjøremål fordi jeg er så sliten


Jeg har lyst på mer sukkerholdig og stivelsesholdig mat ettersom appetitten min har endret seg


Det virker som jeg går opp i vekt


Følelsen av tristhet, skyldfølelse og selvtillit er overveldende for meg


Jeg er håpløs


Humøret mitt er irritabelt


Jeg unngår mennesker og aktiviteter jeg likte


Spenning og stress overvelder meg


Jeg har mistet interessen for sex og annen fysisk kontakt

Hvordan behandle sesongavhengig affektiv lidelse



Behandlingen av sesongmessig depresjon kan ha mange former. Kontakt legen din hvis du føler deg trist i lengre perioder, mangel på motivasjon og søvn- eller spisemønsteret ditt har endret seg.



En person kan bruke lysterapi som en måte å bekjempe sesongmessige humørsvingninger på grunn av mangel på sollys. Dette er et kunstig lys som etterligner utendørs sollys. Alt du trenger å gjøre er å sitte eller jobbe i nærheten av en lysterapiboks.


Noen mennesker kan velge kognitiv atferdsterapi, som innebærer å endre negative tankemønstre til sunne, tilpasningsdyktige.



Psykologer anbefaler folk å trene. Studier har vist at trening kan forbedre folks humør like mye som antidepressive medisiner. Å få vitamin D inn i systemet ditt vil også være nyttig hvis du trener ute når været er fint.



Hvert individ er unikt. Legen din kan hjelpe deg med å avgjøre hvilken behandling som er riktig for deg.



3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page