top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Spiseforstyrrelser øker blant barn, tenåringer under en pandemi

Under COVID-19-pandemien ble livene våre radikalt endret da vi gikk tilbake til skolen, jobbet og sosialiserte oss. Bekymringer for psykisk helse har også økt, noe som resulterer i en økning i nød, angst og depresjon.


Dette har spesielt vært tilfelle for ungdom. De har blitt forstyrret både i sine pedagogiske og sosiale rutiner på grunn av nettbasert læring og manglende evne til å ta igjen venner. De har gått glipp av betydelige milepæler som et resultat.


Noen unge mennesker har også endret matvaner og treningsvaner som følge av dette. Disse inkluderer personer med spiseforstyrrelser som anorexia nervosa, en restriktiv spiseforstyrrelse som hovedsakelig rammer ungdom.


Komplikasjonene




Anorexia nervosa skyldes ofte vedvarende fysiske og psykiske problemer. En reduksjon i bentetthet kan øke risikoen for brudd og endrede egenskaper i blodkarene kan øke risikoen for hjertesykdom. Når kvinner prøver å bli gravide, kan de oppleve at de også har fertilitetsproblemer.


Negative tanker: Noen kjemper fortsatt med negative tanker og følelser om mat selv etter at de har nådd en sunn vekt. Dette kan føre til høye nivåer av spenning og angst. Behandling for anorexia nervosa tar sikte på å adressere både de fysiske og mentale aspektene ved sykdommen.


Miljøfaktorer: Forskning tyder på at pandemien har påvirket unge mennesker dypt, som har møtt skolestengning, avlyst fritidsaktiviteter og sosial isolasjon. Det virker som om alt har endret seg over natten for dem. Hos ungdom som har spiseforstyrrelser og de som er i faresonen for spiseforstyrrelser, kan disse forstyrrelsene ha forverret eller utløst symptomer. Fordi bare personer med alvorlige spiseforstyrrelser ble inkludert i studien, kan tallene representere bare en brøkdel av de med spiseforstyrrelser som ble rammet av pandemien.

Genetikk: Genetikk, psykologiske faktorer og sosiale påvirkninger er alle faktorer assosiert med spiseforstyrrelser, og tenåringer med lav selvtillit eller depresjon er spesielt utsatt.


Daglig liv: Skoler som stenger og idretter kanselleres, blant annet pandemierelaterte endringer som påvirker tenåringenes daglige liv, kan forstyrre rutiner knyttet til spising og trening, noe som resulterer i usunn spiseatferd. Når en ung person med risiko for spiseforstyrrelser opplever en stressende hendelse, kan de utvikle symptomer. Pandemier forårsaker forstyrrelser i rutinen, en følelse av tap av kontroll og forstyrrelser i daglige aktiviteter. Den eneste tingen ungdommer føler at de kan kontrollere når alt føles ute av kontroll, er maten deres.


Tap av følelse av kontroll: En følelse av tap av kontroll, forstyrrelser i daglige aktiviteter og fravær av rutiner er alle mulige faktorer under en pandemi. Hos mange ungdommer er spising den eneste tingen de føler de har kontroll over når alt rundt dem føles ute av kontroll.


Begrenset fysisk aktivitet: Manglende evne til å drive med sport eller delta i andre fysiske aktiviteter førte også til at noen pasienter bekymret seg for å gå opp i vekt, noe som tvang dem til å ta usunne spise- eller treningsvalg. Under pandemien kan bruken av sosiale medier øke, og utsette unge mennesker for flere negative meldinger om kroppsbilde og vekt.


Det kan også være indirekte konsekvenser forårsaket av pandemien. Under nedleggelsen av regjeringen ble mange ungdommer med alvorlige spiseforstyrrelser og underernæring tvunget til å flytte hjem etter at høgskolen deres brått stengte.

Plassering av unge med spiseforstyrrelser i medisinsk behandling er bare begynnelsen på behandlingen, ikke slutten, ifølge psykiatere. Det er mangel på kvalifiserte tilbydere og hull i forsikringsdekningen, noe som er blant de største hindringene for omsorg.


Vi hadde allerede begrenset tilgang til omsorg før pandemien, og nå står vi overfor en økning i etterspørselen etter disse tjenestene. Vi må være forberedt på å ta vare på unge pasienter som har spiseforstyrrelser etter at de forlater sykehuset. Dette er som et resultat av en bølge av unge mennesker som ankommer for akutte medisinske bekymringer.


Psykiatere håper at når ungdommer kommer tilbake til skolen og engasjerer seg i meningsfulle aktiviteter og bygger vennskap, vil innleggelsene reduseres. Disse symptomene kan ta måneder eller år å utvikle seg, og spiseforstyrrelser varer vanligvis i mange år.


Effektene av pandemien på ungdom og unge vil være tydelige i en stund.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page