top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Sesongbetinget depresjon: hvorfor det skjedde og hvordan man håndterer symptomene

Begrepet "seasonal affective disorder" (USA) er en form for depresjon som er forårsaket av endringer i årstider og oppstår vanligvis når høsten begynner. Denne typen depresjon kan bli mer alvorlig om vinteren og blir så bedre om våren.

Enkelte mennesker kan oppleve en mild form for USA også kjent som "winter blues." Det normale å være nede i de kaldere årstidene. Du kan være fanget inne i mørket, og det blir mørkt tidlig om morgenen.

Imidlertid går USA som er komplett langt utover det, det er en form for depresjon. I motsetning til vinterbluesen kan USA påvirke hverdagen din og humøret og tenkningen. Det er godt å vite at behandling er tilgjengelig for å hjelpe deg med å navigere i denne tøffe perioden.

Hvordan påvirkes tanker og humør av sesongmessige depresjoner?

Det er teorier fra forskning som viser hvordan det påvirker hvordan folk tenker og føler. Når vi ser på teoriene nevnt over forskningsteoriene, blir det tydelig at sesongbasert depresjon er kompleks og mangefasettert. Her er noen av dem:

hjerneregionen som skaper og regulerer funksjonen til hverdagsrutiner, som søvn og humør;

Melatoninproduksjonen er for høy

Det kan også skyldes forstyrret døgnrytme og det indre, naturlige systemet som regulerer søvn-våkne-syklusen vår.

Årsaker til sesongmessige depresjoner

Forskere vet ikke sikkert hva som utløser sesongmessig depresjon. Fraværet av sollys kan forårsake lidelsen hos de som er mottakelige for det. Teoriene antyder at:

Endring i den biologiske klokken: Hvis folk blir utsatt for mindre sollys, skifter den biologiske klokken i kroppen deres. Den interne klokken kontrollerer humørsøvn, hormoner, samt søvn. Når det skifter, kan folk oppleve vanskeligheter med å kontrollere humøret.

Ubalansen mellom hjernekjemikalier Nevrotransmittere, hjernekjemikalier, overfører meldinger mellom nerver. De inkluderer serotonin som bidrar til følelsen av glede. Personer som er i fare for UL kan allerede ha lavere serotoninproduksjon. Siden sollys er en nøkkelfaktor for å regulere serotonin, kan mangel på sol om vinteren skape en verre situasjon. Serotoninnivået kan falle enda mer og forårsake humørsvingninger.

Vitamin D-mangel: Serotonin får også et løft på grunn av vitamin D. Fordi sollys hjelper oss til å lage vitamin D, kan færre timer med sollys om vinteren resultere i utilstrekkelig vitamin D. Endringen i serotonin kan påvirke humøret.

Melatoninøkning: Melatonin er et kjemikalie som påvirker søvnmønsteret. Fravær av sollys kan føre til en økning i melatoninproduksjonen hos visse mennesker. De kan føle seg trege og slitne om vinteren.

Tanker om negativitet: Folk som lider av USA opplever ofte angst, stress eller negativ tenkning om vintermånedene. Forskere er ikke helt sikre på om disse tankene er årsaken til eller et resultat av sesongmessig depresjon.

Symptomer på sesongmessig depresjon

USA er en form for depresjon, men ikke en individuell lidelse. Derfor kan personer med sesongmessige affektive lidelser ha indikasjoner på depresjon, for eksempel:


Tristhet.

Angst.

Umettelig sug etter karbohydrater og vektøkning.

Ekstrem tretthet og mangel på energi.

En følelse av fortvilelse eller en følelse av verdiløshet.

Manglende evne til å fokusere.

Irritabilitet.

Lemmer føles tunge.

Mangel på interesse for vanlige aktiviteter, som inkluderer tilbaketrekning fra sosiale arrangementer.

Blunder mer.

Tankene om selvmord eller død.

Den sesongmessige depresjonen kan ikke bare påvirke noen om vinteren eller høsten, men også om sommeren. Personer med SAD om sommeren kan lide av:


Opphisselse og rastløshet.

Angst.

Vekttap og appetittreduksjon.

Voldshendelsene.

Problemer med å sove.

Diagnose av sesongmessig depresjon

Hvis du opplever symptomer på USA, prøv ikke å finne ut om du lider av sesongmessig depresjon. Gå til en lege for å foreta en grundig vurdering. Det kan være en sykdom som fører til depresjon. I mange tilfeller er symptomer på sesongmessig depresjon en del av et større psykisk helseproblem.

Legen din kan foreslå at du oppsøker en psykolog eller psykiater. De vil kunne snakke med deg om symptomene dine. De ser på symptomene og bestemmer om du lider av USA eller en annen type humørsykdom. Du må kanskje fylle ut et vurderingsskjema for å finne ut om du lider av USA.

Behandling for sesongmessig depresjon

USA kan behandles på en rekke måter, for eksempel behandling med lysterapi, antidepressiva og samtaleterapi, eller en hvilken som helst kombinasjon av disse. Mens symptomene generelt forbedres av seg selv ettersom sesongen endrer seg, kan symptomene imidlertid forbedres raskt når de behandles.

Praksisen med lysterapi er å sitte i lysterapimaskinen som sender ut ekstremt intenst lys (og fjerner farlige ultrafiolette (UV) stråler). Det er vanligvis nødvendig i minst 20 minutter per dag og gjøres vanligvis først om morgenen og i de kaldere månedene. De fleste merker forbedringer gjennom lysterapi innen en eller to uker etter behandlingsstart.

For å sikre at fordelene opprettholdes og for å unngå tilbakefall, fortsetter behandlingen vanligvis gjennom vinteren. På grunn av muligheten for tilbakevending av symptomene på senhøsten, kan enkelte personer starte behandling med lysterapi allerede på høsten for å unngå tegn.

Samtaleterapi, spesielt CBT, eller kognitiv atferdsterapi (CBT) er en effektiv metode for å hjelpe til med å behandle USA. Selektive serotonin-reopptakshemmere (SSRI) er den formen for antidepressiva som oftest brukes i behandling av USA.

Lysterapi for sesongbasert depresjonsbehandling

En spesiell lampe er nødvendig for lysterapi og fototerapi. For å blokkere ultrafiolette stråler har den hvite fluorescerende lys med plastskjermer som dekker dem. De er omtrent 20 ganger sterkere enn vanlig innendørsbelysning. Lysstyrken deres bør overstige 10 000 lumen.


Ikke se direkte inn i lyset når du bruker fototerapi. Når du leser, spiser eller gjør andre aktiviteter, plasser lampen omtrent to eller tre meter unna.

Lysterapi kan være mer effektiv når den brukes til rett tid. Lysterapi om morgenen kan være mer effektivt. Det kan også forårsake søvnløshet når det brukes senere på dagen. En medisinsk fagperson anbefaler en 1000 lux-innstilling i 15 til 30 minutter hver morgen.

Lysterapi anbefales ofte gjennom hele vinteren av helsepersonell. Symptomene på USA kan komme tilbake veldig raskt hvis lysterapien stoppes. Gjennom hele sesongen kan du fortsette å bruke terapien for å føle deg best mulig.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page