top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Organisk vs. Konvensjonell mat: Hvorfor det betyr noe for din psykiske helse

Updated: Oct 26, 2021

Organisk landbruk regnes som miljøvennlig på grunn av sin harmoni med naturen og mangel på kjemiske prosesser. I tillegg har økologisk jordbruk allerede vist seg å forbedre tilstanden til jord, miljø og grunnvann.


Dette påvirker også avlingskvaliteten positivt. Forskriftene for organisk plante- og dyreproduksjon er strenge, og å følge dem vil resultere i matvarer av høy kvalitet.


Organisk matforedling er ikke annerledes. I motsetning til konvensjonell behandling tillater imidlertid organisk behandling bare noen få dusin tilsetningsstoffer, hovedsakelig naturlige stoffer.


På grunn av dette er organiske matprosessorer pålagt å bevare produktets holdbarhet uten bruk av kjemiske midler. I tillegg søker forbrukerne stadig mer etter sunn mat, som er grunnleggende avgjørende for deres mentale og fysiske helse.

Den organiske industrien og dens forbrukere

En global ekspansjon av den økologiske næringsmiddelindustrien pågår for tiden. Etter de siste dataene er det 32,2 millioner hektar sertifisert organisk land i henhold til de forskjellige landene og 1,2 millioner økologiske produsenter.


Det er et stort område med sertifisert organisk land i noen land, som dekker 12,02 millioner hektar, en liten nedgang fra året før, med rundt 1 550 sertifiserte gårder.


Foreløpig har økologisk ikke blitt definert internasjonalt, selv om mange regioner har utviklet omfattende standarder for produksjon og behandling av økologiske matvarer. En felles definisjon understreker produksjonspraksis og prinsipper og refererer ofte til å avstå fra stoffer som er fremmed for naturen.


Videre må lokale, fornybare ressurser fremmes, mangfoldet i miljøet må beskyttes og dyrevelferd må vurderes.


I tillegg til bekymring for eksponering for plantevernmidler, er forbrukernes beslutninger om å kjøpe økologiske produkter påvirket av forskjellige faktorer, blant annet troen på at økologisk mat er mer næringsrik og smakfullere.


Økologisk mat antas også å være sunnere for miljøet og dyrene. Derfor, i lys av forsiktighetsprinsippet alene, ville det virke rasjonelt å velge økologisk mat.

Hva er fordelene med økologisk mat for psykisk helse?

I begynnelsen fokuserte bevegelsen på økologisk mat mer på å gjøre det som var bra for miljøet enn på det som var egnet for ernæring. Kunstgjødsel, plantevernmidler og ugressmidler dyrker milliarder og milliarder pounds mat hvert år i industrielt landbruk.


Industrielt landbruk bruker skadelige kjemikalier og roterer ikke avlinger, noe som reduserer jordens fruktbarhet og til slutt fører til jorderosjon.


På 1940 -tallet dukket økologisk jordbruk opp som et svar på industrielt jordbruks negative trender. For å oppnå dette målet må vi dyrke et interkommunikasjon mellom jordeliv, planter og mennesker.


Produksjonen av mat må tilnærmes på en mer integrert måte. For eksempel inneholder sunn jord levende mikroorganismer som er viktige for sunne avlinger, og økologisk jordbruk dyrker sunn jord. Mat kan derfor produseres uten bruk av plantevernmidler eller kunstgjødsel.

Du kan lese om psykisk helse på psykiater


Økologisk landbruk har følgende fordeler i forhold til konvensjonelt jordbruk:


Produksjonen er mer miljøvennlig.

Bønder blir tatt i betraktning under produksjonsprosessen.

Roterende avlinger gjennom året reduserer jorderosjon for økologiske bønder.

Økologisk mat inneholder mye næringsstoffer som forbedrer mental helse.

Miljøet er mindre forurenset på grunn av bruk av plantevernmidler.


Vi har mistet kontakten med kilden og produksjonen av mat i vår postindustrielle og forbrukeristiske kultur. De fleste mennesker er ikke engang klar over at det produseres mat! Den organiske bevegelsen handler om å komme i kontakt med jorden og med årstidene.

Konvensjonell mat og sunnere risiko

Disse giftstoffer i landbruket inkluderer:


Syntetisk gjødsel

Pesticider (ugressmidler, insektmidler, soppdrepende midler)

Fumiganter

Mykotoksiner

Hormonelle vekstfremmere

Anthelmintics

Antibiotika

Medisiner


Det er ingen bevis for at økologisk mat har noen helsemessige fordeler, selv om organiske produksjonssystemer minimeres. Siden organiske råvarer bruker syntetiske forbindelser, vil konvensjonelle råvarer sannsynligvis ha høyere restnivåer. Det ser ut til at disse kjemikaliene er mye brukt i tradisjonelt oppdrett, men likevel hovedsakelig er forbudt av organiske sertifiseringsorganer.


Det er en forventning om at økologisk matforbruk vil redusere menneskelig eksponering for disse kjemikaliene, men bare tre publiserte studier har direkte evaluert dette. Videre er det umulig å fastslå helsekonsekvensene av eksponering for slike stoffer.


Nåværende forskning har en tendens til å være basert på dyredata, epidemiologiske studier av yrkesmessig eksponering og rapporter om akutte forgiftninger. En oversikt over noen av de betydelige påståtte helseproblemene følger.


En godt avrundet organisk livsstil

Å bytte til økologisk mat handler ikke bare om å endre kostholdet ditt. Alle produktene du kjøper kan lages med grønne materialer og produseres bærekraftig, fra sko til klær til kjøkkenutstyr. Du kan puste mer håndterlig ved å bruke organiske, miljøvennlige produkter i ditt daglige liv.


Du kan også føle en følelse av prestasjon ved å bytte til økologisk siden du hjelper til med å beskytte jorden. Organiske produksjonsmetoder bevarer biologisk mangfold og fremmer økologisk balanse ved å unngå plantevernmidler og genmodifiserte organismer (GMO).


Bedrifter anerkjenner i økende grad fordelene med organiske produksjonsmetoder, og som et resultat har forbrukerne flere økologiske produkter å velge mellom enn noen gang før.


Hvis du er ute etter organiske og bærekraftige produkter, sjekk det lokale bondens marked eller co-op, og vær nøye med produktetikettene. En etikett som leser "100% organisk" garanterer at et produkt er fritt for konvensjonelt dyrkede ingredienser eller genmodifiserte organismer. Husk at "laget med organiske ingredienser" -produkter bare må inneholde 75% organiske ingredienser.


Det kan virke trivielt å forstå organiske merkingsregler, men det er viktig å kjenne forskjellene og terminologien på etikettene. Det er da en av de første oppgavene du vil støte på når du prøver å innlemme flere økologiske produkter i livet ditt.

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page