top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvorfor sosiale medier er så giftig for tenåringer med spiseforstyrrelse

Sosiale medier er blant de beste verktøyene for å kommunisere og har revolusjonert hvordan vi samhandler med hverandre. Sosiale medieplattformer lar oss være i kontakt med hvem som helst, hvor som helst og når som helst – enten vi laster opp et bilde eller tweeter, eller endrer statusen vår. Livene våre kan gjøres åpne og offentlige eller hvor mye vi ønsker det. Internett kan også være et kraftig verktøy for å skape kaos for noen som lider av en spiseforstyrrelse og kan forårsake mer skade for de som blir friske. Sosiale medier alene er vanligvis ikke den primære årsaken til å utvikle eller opprettholde en spiseforstyrrelse, men det kan ha en betydelig innvirkning på de som er utsatt for spiseforstyrrelse eller depresjon, angst.

Hvor mange tenåringer bruker sosiale medier?

Du er kanskje ikke klar over hvilken innvirkning sosiale medier kan ha på samfunnet vårt. Statistikken fra brukere av sosiale medier viser imidlertid at sosiale medier har mer innflytelse enn vi tror:


Et flertall av tenåringer bruker Facebook

Syttitre prosent av tenåringene er på YouTube

75 % av de i alderen 18-24 er på Instagram. 75 % av 18-24-åringene bruker

73 % av de i alderen 18-24 er på Snapchat


Vi vet at de fleste amerikanere er på sosiale medier, det som er mest overraskende er hvor ofte.


Syttifire prosent av tenåringene er på Facebook hver dag, og 51 % bruker det mer enn én gang hver dag.

Omtrent 77 prosent av Snapchat-brukere så vel som Instagram-brukere i alderen 18-24 bruker apper minst én gang per dag.

Sosiale medier og spiseforstyrrelse

I henhold til National Eating Disorder Association, viste en analyse av kvinner mellom 18-25 år en sammenheng mellom Instagram og en økning i selvtillit og kroppsbildeproblemer, spesielt blant kvinner som ofte så på bilder av fitspirasjon. Norwegian bruker omtrent to timer per dag på sosiale nettverk, og kan bli utsatt for urealistiske forestillinger om skjønnhet, kostholdsrelaterte innlegg og body shaming, thinspirasjon og vekttap-relaterte innlegg, og mye mer. En annen studie av brukere av sosiale medier fant at større bruk av Instagram var knyttet til økt forekomst av symptomene på Nervosa orthorexia, noe som understreker effekten sosiale medier spiller på mental helse.

Sosiale mediers innvirkning på tenåringer

Sosiale medier har blitt brukt til å kommunisere alt, og det har blitt et viktig verktøy for å påvirke mennesker og sette en verdi på den ideelle kropp og utseende på mange forskjellige måter.

Fotoobjektivering: Bilder på sosiale medier, mye med endringer, er en faktor i prosessen med å søke validering, og måler ofte verdien vår gjennom mengden "likes" og kommentarer vi mottar. Folk som har brukt denne metoden for å finne ut om de ville ta et måltid i dag eller ikke. Sosiale medier-selfies kan være et signal om at skjønnhet er et mål på vår verdi, og er det viktigste å vurdere, og det er derfor mange som lider av en spiseforstyrrelse lider.

Sammenligning Sosiale medier er at det oppmuntrer til konkurranse, siden vi ofte vurderer oss selv mot andre, og deretter viser lykke og suksess. Hvis noen er midt i en spiseforstyrrelse, kan dette være skadelig da de vurderer kroppsbildet sitt opp mot bildene gjennom sosiale medier. Som jeg nevnte tidligere, blir disse bildene ofte endret og skaper et uvirkelig bilde av hva vi forestiller oss å være.

Triggere: For de som er under rehabilitering er det vanlig at sosiale medier gir mulighet til å utløse spiseforstyrrelsesrelatert atferd. Basert på min personlige erfaring og kvinnene jeg har sett, har jeg observert at disse triggerne vanligvis kommer fra innlegg om treningsrutiner, vekttapdietter, vekttap og bilder av urealistiske forventninger til kroppsstørrelse. For eksempel er det mange bilder av før og etter vekttap bilder som kan forårsake ønsket om å gå ned i vekt på en hvilken som helst måte som er nødvendig.

Vær klar over hva sosiale medier handler om og ta en titt på feilfrie, men redigerte bilder slik de egentlig er. Vær oppmerksom på at det du ser kan være falskt, og folk som legger ut det kan skjule problemene sine ved å bruke sløret av røyk og speil. Se på deg selv som den du er og skjerm deg mot negative tilbakemeldinger på sosiale medier.

Spiseforstyrrelsesdiagnose

Diagnosen spiseforstyrrelser er gjennom tegn, symptomer samt spisevaner. Hvis legen din mistenker at du lider av en spiseforstyrrelse, vil legen gjennomføre en undersøkelse og be om tester for å bekrefte årsaken. Du kan oppsøke både din primære helsepersonell så vel som en psykisk helsepersonell for å fastslå diagnosen.


De vanligste testene og vurderingene inkluderer:


Fysisk undersøkelse. En spesialist eller lege vil sannsynligvis gjennomføre en undersøkelse for å utelukke andre årsaker som kan forårsake dine spiseforstyrrelser. De kan også be om laboratorietester.

Psykologisk vurdering. En mental helsepersonell vil sannsynligvis undersøke dine tanker, følelser eller spiserutiner. Det er også mulig å bli bedt om å fylle ut selvevalueringsspørsmål om din psykiske helse.

Andre studier. Ytterligere tester kan utføres for å avgjøre om det er noen problemer forårsaket av spiseforstyrrelsen din.


Behandling av spiseforstyrrelse


Behandling for spiseforstyrrelser innebærer vanligvis en tilnærming som er teambasert. Teamet er vanligvis sammensatt av primære medisinske leverandører så vel som psykisk helsepersonell og dietister - alle som har erfaring med å behandle spiseforstyrrelser.


Behandlingen du får vil avhenge av den spesifikke typen eller spiseforstyrrelsen. Generelt innebærer behandling vanligvis psykoterapi, ernæringsopplæring og medisiner. Hvis du er i fare, kan det hende du trenger sykehusinnleggelse umiddelbart.


Sunne matvaner


Uansett hvilken vekt du har, vil medlemmene av teamet ditt samarbeide med deg for å lage strategier for å hjelpe deg å opprettholde et sunt kosthold.


Psykoterapi


Psykoterapi, også kjent som samtaleterapi, er en måte å hjelpe deg med å forstå hvordan du kan erstatte usunn praksis med sunnere. Dette kan inkludere:

Terapi for familier (FBT)


FBT er en vitenskapelig bevist behandling for ungdom og barn som lider av spiseforstyrrelser. Hele familien er aktive for å sikre at barnet eller andre familiemedlemmer følger sunne matvaner og har en ideell vekt.


Kognitiv atferdsterapi (CBT)

CBT er en form for kognitiv atferdsbehandling (CBT). CBT er mye brukt i behandlingen av spiseforstyrrelser, spesielt for overspising og bulimiforstyrrelser. Det hjelper deg å overvåke og forbedre kvaliteten på maten din så vel som humøret ditt, bygge strategier for problemløsning og finne måter å håndtere vanskelige situasjoner på.


Medisiner

Bruk av medisiner er ikke i stand til å kurere spiseforstyrrelser. Imidlertid kan visse medisiner hjelpe deg med å kontrollere trangen din til å rense ut eller overstadig eller håndtere din besettelse med kosthold og mat. Antidepressiva så vel som angstdempende medisiner kan bidra til å lindre symptomer på angst eller depresjon som vanligvis er forbundet med spiseforstyrrelser.


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page