top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvorfor er bipolar diagnose vanskelig?

Når det kommer til bipolar lidelse, er det ikke noe subtilt ved det. En sykdom preget av humørsvingninger, energifall og redusert aktivitetsnivå. Til tross for hvor uttalt lidelsen kan være, er det ofte frustrerende vanskelig å finne ut hva som er galt.



Å få en riktig diagnose kan i gjennomsnitt ta mange år. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis diagnosen blir forsinket så lenge. Et bredt spekter av symptomer kan skape kaos i livet ditt. Dessuten, jo lenger bipolar lidelse går udiagnostisert og ubehandlet, jo mer alvorlig kan den bli.



Heldigvis kan du ta skritt for å sikre at riktig diagnose stilles raskere. Du vil nyte et mer tilfredsstillende og sunnere liv når du begynner å motta riktig behandling.



Forvirring med depresjon


Personer som lider av alvorlig depresjon og personer som lider av bipolar lidelse opplever begge episoder med depresjon. Forskjellen er at personer med bipolar lidelse også lider av mani, en tilstand av ekstrem eksitasjon. Personer med alvorlig depresjon er ikke påvirket av mani.



Det er lett å miste den forskjellen når en lege eller terapeut bare har sett din deprimerte side. Når de er deprimerte, er det mer sannsynlig at personer med bipolar lidelse søker hjelp enn når de er maniske. Derfor blir opptil to tredjedeler av personer med bipolar lidelse i utgangspunktet feildiagnostisert med alvorlig depresjon.

Flere årsaker til feildiagnostisering


En forsinkelse i en diagnose av bipolar lidelse kan være forårsaket av en rekke faktorer:



Det finnes flere typer bipolar lidelse. Noen mennesker opplever for eksempel ikke full mani. De opplever en mildere form som kalles hypomani. Noen mennesker opplever depresjon og mani på samme tid i stedet for hver for seg.



Det kan feildiagnostiseres som andre lidelser. Mani og oppmerksomhetsunderskudd hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) kan forårsake overaktivitet, distraherbarhet og overdreven prat. Hallusinasjoner og vrangforestillinger er symptomer på alvorlig bipolar lidelse og schizofreni.



Det kan ikke diagnostiseres med en enkelt test. Det ville vært lettere hvis det var en blodprøve eller hjerneskanning som definitivt ville avgjøre om du er bipolar. Det er imidlertid ingen slik test eller skanning. Som et resultat avgjør en utdannet fagperson om symptomene dine passer til diagnosekriteriene. Diagnosen kan variere fra en profesjonell til en annen.



Hypomani kan gå ubemerket hen


Den beste måten å tenke på bipolar lidelse er som en spektrumlidelse som inkluderer flere nivåer av depresjon, mani og hypomani. Et vanskelig aspekt ved å diagnostisere personer med bipolar lidelse er å avgjøre om de har hypomani. Hypomani refererer til en humørøkning som ikke er fullt så ekstrem som mani. Hypomani er noen ganger hyggelig på grunn av den økte energien og selvtilliten som det ofte gir. Dette kan fortsatt føre til impulsiv, forhøyet og irriterende atferd med uheldige konsekvenser, for eksempel overforbruk og skadelige forhold. På grunn av forskjellene i hvordan det oppleves, er det vanskelig å identifisere.





I en hypoman episode søker folk ofte ikke behandling og er mer sannsynlig å søke behandling i en depressiv episode. Hypomani resulterer vanligvis ikke i sykehusinnleggelse slik mani gjør. Hypomani kan derfor være vanskeligere å diagnostisere.




Klinikere får ikke nok informasjon



Bipolar lidelse er en ofte feildiagnostisert tilstand som kan ta år å diagnostisere – og mer bevissthet er nødvendig. Det kan ta så lang tid å gjenkjenne et problem fordi det er så vanskelig å få en fullstendig og nøyaktig historie om noens mentale helse, som er en avgjørende komponent i en psykiatrisk evaluering.

Hvordan få riktig diagnose


Forskere jobber med å utvikle objektive metoder for å diagnostisere bipolar lidelse. Ny hjerneskanningsteknologi gir en lovende mulighet.



I mellomtiden kan du hjelpe deg selv med å få den riktige diagnosen ved å følge disse trinnene:



Du bør ikke vente. Når du oppdager et problem, ring en profesjonell.



Psykisk helsepersonell som spesialiserer seg på stemningslidelser bør oppsøkes.



Dine tidligere og nåværende symptomer bør diskuteres med profesjonelle.



Det er en god idé å ta med ektefellen eller en annen nær slektning til den første avtalen. Det kan ha vært endringer i oppførselen din som du ikke la merke til.



Hold fokus og ikke gi opp. Du kan bedre kontrollere humøret ditt med riktig diagnose og behandling.



Hvordan kan diagnostisering av bipolar forbedres?


Utfordringene er ikke lett å løse, men hvis du tror at du eller noen du er glad i har blitt feildiagnostisert, kan det være lurt å snakke med fastlegen din eller søke en annen mening.



Du kan finne følgende nyttig hvis du vurderer bipolar vurdering:



Beskriv hvor lenge dine tidligere humørsvingninger varte og hvordan du følte det under dem og effektene de hadde på livet ditt (f. I en konsultasjon kan det være utfordrende å huske disse detaljene, så du bør skrive punktpunkter eller tegne en grov tidslinje med konsekvensene ved siden av hver periode for å hjelpe klinikeren til å se mønstre.



Hvis du ikke kan delta på konsultasjonen med noen nær deg, venner eller familie, be dem sende et brev som forklarer hva de synes. Det kan virke rart for deg, men hver eneste bit av informasjon hjelper. Dette er ikke ment å være fordømmende. Det handler om å gi legen din et mer fullstendig bilde av dine opplevelser og følelser.



Det kan være lurt å lage en liste over tidligere medisiner du har prøvd og hvor effektive de var.



Hvis noen av disse typene faller i smak hos deg, noter dem ned. Bipolar lidelse er ikke bare "manisk depresjon" vi ofte hører om, men kan også ta på seg subtile, men like skadelige former.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page