top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvorfor bør du få hjelp for depresjon?

Hvordan påvirker bipolar lidelse dagliglivet?



Det er alltid verdi å se forbi diagnostiske merker, enten du prøver å forstå kliniske bipolare symptomer eller om humøret ditt er påvirket av bipolare humørmønstre. Ta en titt på hvordan det påvirker folks hverdag basert på forskning bak kulissene.



Bipolar lidelses effekter på kroppen


Den hjernebaserte lidelsen bipolar lidelse ble tidligere kalt manisk depresjon. I denne tilstanden oppstår en eller flere episoder med manisk eller blandet stemning, og i noen tilfeller kan en alvorlig depressiv episode følge med dem.



Bipolar lidelse har ofte vært assosiert med depresjon, men vi vet nå at depressive episoder ikke alltid følger med lidelsen.



Videre kan lidelsen påvirke praktisk talt alle andre aspekter av en persons helse, fra energinivået og appetitten, til musklene og til og med seksuell drift.



Hva bipolar lidelse gjør med hverdagen


Mens gjennomgang av en liste over symptomer kan hjelpe deg å forstå hvordan bipolar lidelse fungerer, ikke glem at ingens liv er så enkelt. Hver bipolar diagnose er et resultat av et individ som søker en tilstand av velvære, akkurat som alle andre. Av denne grunn finner vi i Psykiater.no det nyttig å se på bipolar atferd som mer enn en diagnose, men som et reelt humørmønster som påvirker dagliglivet.



La oss se på hvordan bipolar påvirker en persons hverdag på disse åtte nøkkelområdene:



Stemningsregulering


Forhold


Arbeid


Hobbyer


Søvn


Spiser


Bruk av narkotika og alkohol


Fysisk aktivitet

Stemningsregulering


En stemningslidelse, bipolar lidelse har størst effekt på hverdagen når det gjelder evnen til å regulere følelser. Flertallet av personer med bipolar lidelse opplever maniske episoder og depressive episoder samtidig. Episoder med bipolar lidelse kan vare alt fra uker til måneder før de plutselig endres. Varigheten deres bestemmes av typen lidelse de har blitt diagnostisert med.



En person som opplever en manisk episode føler seg normalt euforisk, energisk, pratsom og har dårlige beslutningsevner. En person med en depressiv episode vil oppleve følelser av tristhet eller håpløshet, mangel på interesse for livsaktiviteter, lav energi og problemer med å konsentrere seg.



Det er nesten umulig å forutsi frekvensen og intensiteten av episoder, så å leve med bipolar betyr at en person kan gå i dvale og oppleve en manisk tilstand og våkne opp og oppleve en depressiv episode, selv når de vet hva som skjer.



Forhold


En bipolar lidelse påvirker nesten alltid familie, venner og kollegaer til den enkelte som lider av den også. Personen som bor sammen med noen som er diagnostisert med bipolar lidelse, kan kanskje ikke forutsi humørmønstrene deres eller vite hvor de står med personen. Personer med bipolar lidelse kan finne det vanskelig å danne og opprettholde langsiktige forhold fordi humøret deres varierer. Det er viktig å holde et øye med humøret ditt og søke støtte, og det er derfor det er viktig å være ærlig om dem.



Arbeid


En person som lider av bipolar lidelse kan enten være ekstremt produktiv og fokusert på jobben eller stort sett uinteressert. Å ha denne tendensen kan gjøre det vanskelig å beholde en fulltidsjobb eller fokusere på en karrierevei der man hele tiden må være på sitt beste. I løpet av en periode på flere uker eller måneder kan en person føle seg på toppen av verden på jobb, og uken etter kan det være vanskelig å dra seg ut av sengen.



Hobbyer


Personer med bipolar lidelse kan plutselig bli interessert i en bestemt hobby eller aktivitet under en manisk episode, for så å miste interessen så snart en depressiv episode begynner. Folk kan bli terapeutisk lettet fra sin maniske energi ved å engasjere seg i hobbyer. De kan imidlertid forverre de negative tankemønstrene forårsaket av en depressiv episode ved å tjene som en påminnelse om hvor energisk man føler seg under en manisk episode.

Søvn


Et viktig fysisk symptom på bipolar sykdom er uregelmessig søvnmønster. En person med bipolar lidelse kan vanligvis få mindre søvn når de opplever en manisk episode, eller til og med føle at de ikke trenger å sove i det hele tatt. Når noen er deprimerte, kan de oppleve søvnløshet eller hypersomni, hvor de alltid er trøtte på grunn av å ikke få nok søvn eller sove for mye.



Spiser


Matvaner endres ofte basert på humørsvingninger. Maniske episoder kan føre til at individer føler at de kan spise mindre enn vanlig, mens depressive episoder kan føre til at de blir besatt av mat. Forskning viser en sammenheng mellom bipolar lidelse og spiseforstyrrelser, selv om årsaken til forholdet fortsatt ikke er fullt ut forstått. Forskning viser at én av tre personer som lider av bipolar lidelse også kan bli diagnostisert med overspisingsforstyrrelse, bulimia nervosa eller varianter av disse lidelsene.



Bruk av narkotika og alkohol


Bipolar lidelse er en stemningslidelse, og narkotika og alkohol er humørendrende stoffer. Når personer som lider av bipolar lidelse bruker narkotika eller alkohol, påvirker disse stoffene ofte humøret deres mer enn andre mennesker. Noen mennesker har også vært kjent for å oppleve maniske eller depressive episoder på grunn av narkotika og alkohol. Som en del av deres bipolare behandlingsplan kan personer som tar medisiner oppleve uønskede bivirkninger hvis de også bruker narkotika og alkohol.



For personer med bipolar lidelse er det best å holde seg unna disse stoffene så mye som mulig. Mange individer har problemer med å styre humøret som følge av narkotika- eller alkoholbruk.



Fysisk aktivitet


En fysisk aktivitet som trening eller yoga kan tjene som et utmerket utløp for overflødig energi under en manisk episode. Siden det hjelper til med å frigjøre endorfiner som hjelper til med å regulere humøret, kan det også fungere som et flott motivasjonsverktøy under en depressiv episode.



Du er viktig for oss - ikke hva som er galt med deg


Mistenker du at bipolare tendenser påvirker livskvaliteten din eller livet til noen som står deg nær på noen av disse områdene? Psykiateren er her for å hjelpe. Kontakt ekspertene våre i dag for en konsultasjon, så hjelper vi deg med å forstå alternativene du har for å oppnå velvære på alle områder av livet ditt.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page