top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvorfor bør du få hjelp for depresjon?

Kampen trenger ikke være stille. Det er viktig at du søker hjelp hvis du føler at du kanskje opplever depresjon. Psykisk helsevesen tilbyr en rekke tjenester og fagpersoner som kan hjelpe deg med psykiske problemer og forhindre at de blir verre.




Når folk er ulykkelige og tror at de går gjennom mye smerte og problemer, kan de ha selvmordstanker. Når du føler at livet ikke lenger er verdt å leve, bør du søke øyeblikkelig hjelp. Dette vil hjelpe deg å overvinne disse tankene og ivareta din sikkerhet.




Når bør du søke profesjonell hjelp for depresjon?




Hver av oss opplever nedturer og depresjon fra tid til annen. Hva kan du da gjøre når du føler deg deprimert til et nivå der det er tilrådelig å søke profesjonell hjelp? Det vil være en god idé å snakke med en psykisk helsepersonell hvis ditt deprimerte humør varer i mer enn to uker, negativt påvirker din evne til å fungere på jobb, med familien din eller i det sosiale livet ditt, eller hvis du vurderer eller planlegger å begå selvmord.



Hvis du opplever selvmordssymptomer, er dette rådet om å søke profesjonell hjelp dobbelt viktig. Vennligst avtal en avtale med en psykisk helsepersonell (en psykiater eller psykolog) så snart som mulig hvis du seriøst vurderer selvmord.



Når du føler deg akutt suicidal, og tror at du vil ende opp med å begå selvmord i løpet av timer eller dager med mindre du får litt lindring, omgå rådene om å avtale en avtale med en lege; gå umiddelbart til nærmeste legevakt og beskriv følelsene dine der. Det er ikke nødvendig å kaste bort tid med avtaler i et slikt tilfelle.




Depresjon – mestring og restitusjon


Psykologisk og medisinsk behandling kan hjelpe en person med å komme seg fra psykiske helseproblemer, men det er mange andre typer hjelp folk kan søke for å holde seg friske.



Holder seg aktiv


Depresjon gjør det vanskelig for deg å nyte aktiviteter du pleide å elske. Når du gjør noe, kan du også tenke at du ikke vil nyte det, og likevel ender du opp med å nyte det mer enn du forventet.



Du kan øke depresjonens symptomer hvis du ikke prøver aktiviteter. Her er noen tips for å øke mengden aktiviteter du liker:



Lag en liste over aktiviteter du pleide å nyte – ta med så mange som mulig


Planlegg å gjøre en av disse aktivitetene hver dag


Bruk mer tid på det du liker


Tenk på hva du likte med en aktivitet etterpå, eller skriv det ned


Snakk med andre om favorittaktivitetene deres.


Du blir bedre hvis du fortsetter. NÃ¥r du kommer deg, vil du nyte aktiviteter mer.

Søvnmønster og depresjon


Det er mulig for depresjon å forstyrre søvnmønsteret. Hvis du vil gjenopprette fullstendig, prøv å komme tilbake til en vanlig søvnplan. Her er noen tips:



Prøv å stå opp og legge deg til samme tid hver dag.


Bruk litt tid på å løse problemer i løpet av dagen hvis du bruker natten på å bekymre deg for ting.


Ikke drikk koffein etter klokken 16, og begrens koffeinholdige drikker til to om dagen (som kaffe, sterk te, cola eller energidrikker).


Å sove med alkohol anbefales ikke. Du vil våkne oftere og sove mindre dypt ettersom alkoholen brytes ned i kroppen din.


Før du legger deg, gi deg selv tid til å slappe av. Gjør noe avslappende minst 30 minutter før leggetid hvis du jobber eller studerer.


Du bør ta en time fri fra sosiale medier før leggetid, og vurdere å sette telefonen i et rom atskilt fra soverommet om natten.




Negative tanker og depresjon


Hos personer med depresjon er det vanlig å bekymre seg eller tenke negativt. Det er mindre sannsynlig at du kan fokusere på restitusjonen din og mer sannsynlig at du opplever usunne følelser.



Her er noen tips for å hjelpe deg med å kontrollere bekymringer og redusere negativ tenkning:



Lag en liste over hva du er bekymret for. Reflekter over hver bekymring og spør deg selv om den er realistisk. Vurder alternative forklaringer.


Unngå å fokusere på det du ikke kan endre.


Hold øynene på nåtiden. La tankene gå forbi uten å engasjere seg aktivt i dem.


Lag en liste over problemene dine og brainstorm løsninger. Skriv ned fordeler og ulemper ved hvert alternativ og velg det som virker best egnet. Sjekk om det fungerte for å løse problemet.


Ikke ta noen livsendrende avgjørelser akkurat nå.


Irritabilitetshåndtering




Depresjon kan forårsake irritabilitet hos noen mennesker. En endring i søvnmønster eller livsstil kan forverre disse følelsene.



Hjelp deg selv til å håndtere dette ved å:



Del problemene dine med venner, familie og kolleger slik at de kan forstå at du går gjennom en vanskelig tid


Stopp og ta deg tid til å roe deg ned hvis du føler at du blir sint


Slapp av regelmessig for å redusere effekten av irriterende eller frustrerende situasjoner


snakke med folk som er støttende.


Det er mange mennesker som lider av depresjon og angst på samme tid. Behandling for angst er generelt lik behandling for depresjon, men det er viktig å la legen din eller psykisk helsepersonell vite om du opplever noen angstsymptomer, slik at de kan skreddersy behandlingen deretter.

Her kan du få hjelp



Nedenfor har vi listet opp noen eksempler på fagpersoner og institusjoner som kan hjelpe deg med å overvinne depresjon. Vi har listet opp kildene i omtrentlig rekkefølge etter søk. Det er noen yrker og institusjoner oppført lenger ned på denne listen som vil kunne hjelpe deg direkte. Psykisk helsepersonell som er oppført nederst på listen kan henvise deg til andre fagpersoner ved behov.



Spesialister innen psykisk helse, inkludert:


Psykologer


Psykologer i kliniske omgivelser


Sosialarbeideren


Psykiske rådgivere lisensiert av staten


Oppsøk din fastlege


Din arbeidsgiver tilbød Employee Assistance Programs (EAPs)


Psykisk helseklinikker tilknyttet nærliggende universiteter eller medisinske skoler


Sykehus i nabolaget ditt


Sentre for psykisk helse i samfunnet


Presteskapet


Helsevedlikeholdsorganisasjoner (HMOs) eller helseforsikringsselskaper




Du vil alltid føle deg mest komfortabel og tryggere hvis du jobber med en lege, terapeut eller annet helsepersonell som anbefales på det sterkeste. Ikke vær redd for å spørre familiemedlemmer og venner om anbefalinger fra terapeuter og leger du stoler på eller allerede er kjent med.



Du kan finne lokale omsorgspersoner gjennom henvisningstjenester hvis du virkelig er usikker på hvor du skal henvende deg for å få hjelp.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page