top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvordan oppdage tegn på en personlighetsforstyrrelse

En personlighetsforstyrrelse kan ha mange forskjellige symptomer, som hver ser forskjellig ut. Det er de som er narsissistiske og de som er avhengige. Noen mennesker er uberegnelige med selvdestruktiv atferd, mens andre er sinte på andre. Faktisk er det ti forskjellige typer personlighetsforstyrrelser, som kan klassifiseres i tre grupper: rare eller eksentriske lidelser, dramatiske, emosjonelle eller uberegnelige lidelser, og angstlidelser eller angstlidelser.

Det er én ting alle typer personlighetsforstyrrelser har til felles: de er notorisk vanskelige å behandle. Det er enda viktigere å være forståelsesfull når det gjelder venner, familie eller partnere som lider av lidelsen. Så her er noen tegn på at noen du kjenner kan ha en personlighetsforstyrrelse, samt hvilken type lidelse de kan ha.

1. De viser paranoid atferd

Vi føler alle mistro og mistenksomhet fra tid til annen, men paranoide personlighetsforstyrrelser kan ta følelsen til det ytterste. Han er bevoktet og mistenksom og leter etter ledetråder eller forslag som vil bekrefte frykten hans. Også hans følelse av personlige rettigheter er sterk: han er altfor følsom for tilbakeslag og avvisninger, og han blir lett ydmyket og bærer nag.

2. Deres ønske om å være alene overskrider en sunn grense

Det er et normalt, sunt ønske om å være alene. Det er også et nivå av sosial løsrivelse som kan indikere en personlighetsforstyrrelse, for eksempel schizoid personlighetsforstyrrelse. Personer med schizoid personlighetsforstyrrelse er uinteressert i sosiale eller personlige forhold. De med schizofreni foretrekker kanskje å tilbringe tid alene, kan begrense deres følelsesmessige uttrykk, og kan til og med være ute av stand til å nyte de fleste aktiviteter. I hovedsak virker de kalde og likegyldige for andre.

3. De har ekstrem tro og tvangstanker.



Schizofreni-lignende symptomer inkluderer merkelig utseende og oppførsel, merkelige oppfatninger og særegen tenkning som ligner på schizofreni. Dette kan inkludere merkelige oppfatninger, magisk tenkning, mistanker og tvangstanker. Schizotypiske PD-lider frykter ofte sosial interaksjon og tenker på andre som skadelige.



4. De respekterer ikke andres rettigheter



Hos antisosiale personligheter er det et mønster av å ignorere og krenke andres rettigheter. Det er sannsynlig at noen med denne sykdommen vil virke sjarmerende, men de vil også ofte være irritable og aggressive. Lidelsen er vanskelig for alle involverte.



5. De klager alltid over at de føler seg tomme



En person med denne lidelsen kan klage over ikke å ha en "følelse av seg selv", noe som fører til følelser som tomhet eller forlatthet. I tillegg har personer med BPD en tendens til å vise ustabilitet i forholdet, følelsesmessig ustabilitet, voldelige utbrudd og impulsiv atferd. Det er viktig å søke hjelp for dem umiddelbart hvis eller når de truer med eller forsøker selvmord eller selvskading.



6. De ønsker å være sentrum for oppmerksomheten



Vi har alle en venn som alltid må være sentrum for oppmerksomheten, og den kan være litt sjarmerende. En histrionisk personlighetsforstyrrelse kan være indikert hvis oppmerksomhetssøkende atferd stadig går over i drama. Disse symptomene inkluderer å være for følelsesmessig, dramatisk eller seksuelt provoserende for å få oppmerksomhet; snakker med sterke meninger uten gode bevis; å være lett påvirket av andre; å ha grunne, raskt skiftende følelser; tenker at vennene deres er nærmere enn de egentlig er, og er altfor opptatt av deres fysiske utseende. Til tross for utmattelsen, husk at det ikke er deres feil.



7. De er besatt av seg selv



Du kjenner kanskje noen som lider av en narsissistisk personlighetsforstyrrelse fordi de har et langvarig mønster av grandiositet, et overveldende behov for beundring og mangel på empati for andre. Personen kan også føle at de er den viktigste personen i alles liv.


8. De sliter virkelig med avvisning



En unnvikende personlighetsforstyrrelse er preget av ekstreme følelser av sosial hemning, utilstrekkelighet og overfølsomhet for kritikk og avvisning. Den unnvikende personlighetsforstyrrelsen forårsaker betydelige problemer i hverdagen, spesielt i samspill med andre og opprettholde relasjoner.



9. De er veldig stive og detaljorienterte



Det kan virke søtt at romkameraten din er ryddig til det ytterste, men hvis han eller hun ser ut til å bli altfor opprørt når ting går ut av drift, kan dette tyde på en tvangsmessig personlighetsforstyrrelse. Det er preget av en opptatthet av detaljer, orden og regler. I tillegg til ekstrem perfeksjonisme inkluderer symptomer på obsessiv-kompulsiv personlighetsforstyrrelse et behov for å kontrollere mennesker; og manglende fleksibilitet når det gjelder dødelighet, etikk eller verdier; og et ønske om å kontrollere andre. Problemet er absolutt ikke et tiltalende eller ønskelig å håndtere.



10. De er super klissete



En person med DPD blir følelsesmessig avhengig av andre mennesker og bruker mye krefter på å glede dem. I tillegg til å unngå voksenansvar, være altfor følsom for kritikk, frykte forlattelse og unngå personlig tid, kan disse personene også ha problemer med å ta avgjørelser. Det kan være vanskelig å leve med dette.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page