top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvordan kan CBT hjelpe med ADHD-symptomer?


Hvordan kan CBT hjelpe med ADHD-symptomer?



målsøkeord: ADHD-symptomer hos kvinner, behandling av ADHD, Kognitiv atferdsterapi for adhd



Kognitiv atferdsterapi (CBT) skiller seg fra andre former for psykoterapi ved å legge vekt på samspillet mellom kognitive prosesser – automatiske tanker, bilder, trossystemer – og atferd. I CBT blir følelser absolutt ikke ignorert, men i stedet brukt til å identifisere og adressere problematiske tankemønstre for bedre å forstå og behandle problemene som folk føler de trenger hjelp med.




Forskning har konsekvent vist at CBT er en effektiv behandling for stemningslidelser, da den opprinnelig var ment for depresjon. Ytterligere studier har vist at CBT er effektiv i å håndtere andre vanlige problemer, som angst, rusmisbruk, humørsykdommer og noen medisinske problemer, som hodepine og søvnproblemer.



Det siste tiåret har det sett mange kliniske forskere som har jobbet med å modifisere CBT for å adressere mestringsvansker forbundet med ADHD hos voksne og kognitiv atferdsterapi for ADHD.




CBT som behandling for voksne ADHD


Den primære behandlingen av ADHD er medisinering. Det anses generelt som det mest effektive i behandling av kjernesymptomene ved ADHD. Fordelene med medisinbehandlinger for ADHD er mediert av deres effekt på hjernens funksjon, som generelt resulterer i forbedret vedvarende oppmerksomhet, distraksjonshåndtering og impulskontroll.




Mange av disse symptomene fører til forbedret funksjon i dagliglivet, som å kunne holde styr på ting, føle mindre fysisk uro og ha større kontroll over impulser, og å kunne opprettholde fokus på arbeid eller lesing over lengre tid.

Utover medisinering


En rekke individer kan imidlertid oppleve ADHD-effekter til tross for adekvat medisinbehandling. Personer med ADHD kan fortsatt oppleve restsymptomer og/eller støte på vanskeligheter med å implementere effektive mestringsstrategier.




Personer med ADHD kan også oppleve vanskeligheter med å håndtere følelsene sine i dagliglivet, et symptom på ADHD som blir stadig mer anerkjent, eller kan vise problematiske nivåer av deprimert humør, angst, rusmiddelbruk eller lav selvtillit. Voksne med ADHD trenger ekstra støtte for å føle seg bedre og fungere bedre i hverdagen.




Det er mulig for voksne pasienter med ADHD å fortsette å lide av symptomer og møte følelsesmessige vanskeligheter etter å ha tatt medisiner. Kognitiv atferdsterapi kan være nyttig for slike pasienter.



Adhd hos voksne er assosiert med en rekke funksjonsnedsettelser og mestringsproblemer. Kognitiv atferdsterapi er en effektiv tilleggsbehandling som adresserer disse bekymringene direkte. Selv om mestringsstrategiene kan virke enkle – bruk en daglig planlegger, begynn å jobbe med oppgaver i god tid før deadlines, del store oppgaver i mindre – kan de være vanskelige å gjennomføre.




Dessuten kan det å møte disse langvarige utfordringene utløse negative tanker, pessimisme, selvkritikk og følelser av frustrasjon, noe som skaper ytterligere barrierer for å følge opp. I tillegg kan det være et mindretall av personer med ADHD som ikke reagerer på medisiner, som ikke tolererer bivirkningene, eller som rett og slett avslår medisiner. I disse tilfellene kan kognitiv atferdsterapi være den sentrale behandlingstilnærmingen.



Derfor kan CBT anbefales i situasjoner der medisiner alene ikke er tilstrekkelig for å lindre noen av symptomene på ADHD.

CBT og dagligliv med ADHD


Et eksempel på dette er en pasient som kommer for sent til den første økten og forbinder dette problemet med dårlig tidsstyring. Ved å bruke slike hendelser er forskere i stand til å analysere de ulike komponentene i problemet for å finne ut om ADHD (eller andre faktorer) kan føre til utvikling av funksjonelle problemer, her "dårlig tidsstyring", og gi noen ideer om mestring mekanismer.



CBT-behandlingen for ADHD kan tilpasses personens oppførsel og omstendigheter. Det gjør behandlingen effektiv for å gi personen en sjanse til å øve på mestringsevnen gjennom behandlingen.




CBT tar for seg dårlig tidsstyring og presenterer løsninger for vanskeligheter knyttet til det. Mestringsferdighetene brukes i ulike situasjoner slik at den generelle funksjonen forbedres.




Det finnes ingen "quick fix" i kognitiv atferdsterapi, og ferdigheter må brukes konsekvent, men kombinasjonen av økt forståelse av ADHD og en plan for å håndtere det gir en mal for å gi mening om det man tidligere oppfattet som i strid med deres egen vilje.


Endre atferd med CBT


Personer med ADHD rapporterer ofte utsettelse som et av deres viktigste problemer. Det er allment anerkjent at utsettelse er et problem for personer med ADHD og vanlige ADHD-symptomer hos kvinner. Men hver enkelts kamp er unik.



Etter definisjonen av utsettelse som hovedmål for behandlingen, blir pasienten bedt om å gi eksempler på utsettelse i sitt daglige liv, gjerne nyere. Vi diskuterer sakte og i samarbeid ønsket utfall av oppgaven, uansett hvor enkel eller kompleks den er, for eksempel å organisere en handleliste eller skrive en oppgave for et høyskolekurs.



I dette trinnet vurderer vi individets forhold til oppgaven, for eksempel om han eller hun har nylige erfaringer med utsettelse eller foregriper det. Diskusjonen vår vil inkludere oppgavene, deler av oppgavene som skal brytes ned i trinn (også kalt chunking), og eventuelle potensielle barrierer eller faktorer som vil påvirke oppfølgingen.



Hensikten med denne prosessen er også å utforske individets kognitive og emosjonelle reaksjoner på utsiktene til denne oppgaven. Psykiatere stiller ofte spørsmål, som inkluderer:



"Hvilke tanker går gjennom hodet ditt når du tenker på å utføre denne oppgaven?"


Når du tenker på å utføre denne oppgaven, hvilke følelser legger du merke til?"


Hvordan er det å være i din egen hud når du møter denne utfordringen?"


Det er ment å avdekke om negative tanker og følelser bidrar til utsettelse eller ikke. Identifiser individets "fluktatferd" og rasjonaliseringer, for eksempel "Jeg skal sjekke e-posten min først og deretter gå rett på jobb."



Ved å undersøke den eksekutive funksjonen, tar CBT sikte på å hjelpe folk med å planlegge, organisere og koreografere deres tid samt energi for å oppnå mål som kanskje ikke umiddelbart er givende (selv om det ofte er mindre viktig å oppnå en liten belønning), men som er assosiert med større og mer tilfredsstillende resultater.

Slik kommer du deg gjennom huskelisten din hvis du har ADHD


En spesifikk plan er utviklet for å implementere spesifikke ferdigheter på en bestemt dag og på et bestemt tidspunkt på en spesifikk oppgave for å øke sannsynligheten for gjennomføring.



Målet med CBT er å hjelpe en person med ADHD å huske og bruke mestringsstrategier på daglig basis.



Mange opplever at endringsprosessen ikke er lett og at de må ta to skritt frem og ett tilbake for hvert skritt, men denne typen ferdigheter kan være nyttige når de får støtte fra noen som forstår ADHD hos voksne.



Du kan ha stor nytte av å diskutere observasjonene dine om din ADHD, samt eventuelle spørsmål du måtte ha, med en erfaren helsepersonell. Flere opplever at denne typen samtaler med legene er terapeutiske og påvirker dem i deres daglige liv på positive måter.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page