top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvordan hjelpe en venn eller et familiemedlem med bipolar lidelse?

Updated: Nov 12, 2021

Psykologer sier bipolar lidelse er en alvorlig tilstand, men det er fullt mulig å leve et lykkelig og produktivt liv med lidelsen. Det er mulig å støtte en venn eller et familiemedlem med bipolar lidelse på mange måter.



Hva er bipolar lidelse? Og hva er symptomene?



Bipolar lidelse er preget av ekstreme, alvorlige humørsvingninger. Humørsvingninger kan være livstruende og livsendrende.



Det er mulig å være ekstremt opprømt uten å være hyggelig. Du føler deg surret og du får ikke sove. Du kan ikke konsentrere deg ordentlig fordi sinnet ditt raser hundre miles i timen.



I tillegg har du ekstreme nedturer, som er som svært alvorlige depresjoner. Avhengig av tilstanden din, kan det hende du må legges inn på sykehus eller til og med motta ECT (elektrokonvulsiv terapi).





Selvmordsrisikoen er høy for personer med bipolar lidelse. Hvis du har tilstanden, er selvmordsrisikoen din 20 ganger større enn noen som ikke har det. Dette er en tragisk situasjon.



Du er imidlertid ikke konstant deprimert eller manisk. De fleste som får medisiner kan holde et visst nivå når de først lærer hvordan de skal kontrollere det. Mange mennesker har ingen problemer med å takle det.



Hva forårsaker bipolar lidelse?



Bipolar lidelse ser ut til å samle seg i familier, men vi vet ikke hva som forårsaker det. Det er mye mer sannsynlig at du vil utvikle bipolar lidelse hvis du har en forelder som lider av det.



Ungdomstiden har en tendens til å utløse det for de fleste. En av hovedårsakene til at så mange mennesker får sin første alvorlige episode i slutten av tenårene eller tidlig i 20-årene, er på grunn av den store livsstilsendringen som skjer når de drar hjemmefra til høyskole eller universitet. I tillegg til å være i et annet miljø, kan det å ikke få nok søvn, stress og alkohol være triggere.



Det kan også bidra hvis noe vondt skjer, som å miste en man er glad i.

Hvordan behandles bipolar lidelse?


Det er litium [en type medisin kjent som en humørstabilisator] som vi primært bruker, og det fungerer ganske bra for de fleste. Litium reduserer både alvorlighetsgraden og hyppigheten av mani. Litium kan også lindre eller forhindre bipolar depresjon. Selvledelse er et annet aspekt av prosessen – du må finne måter å takle tilstanden på at du ikke må bli for stresset.



Mange praktiserer mindfulness eller yoga. Mange tror at fysisk aktivitet er gunstig. Det er veldig viktig for deg å være oppmerksom på søvnen din og holde søvnmønsteret ditt regelmessig.




Bipolar er forskjellig for forskjellige mennesker


Mange mennesker med bipolar lidelse er foreskrevet medisiner, spesielt humørstabilisatorer, for å håndtere symptomene sine. Det er viktig at folk har et valg [i behandlingen deres], siden det som fungerer for en person kanskje ikke fungerer for en annen.



I tillegg til medisiner bør folk kunne få tilgang til alternative terapier, for eksempel samtaleterapi, hvis de trenger det.



Du kan trenge krisetjenester for å hjelpe deg gjennom en episode med depresjon eller mani hvis du føler deg veldig uvel eller den vanlige behandlingen slutter å virke. I dette tilfellet kan det hende du trenger umiddelbar støtte.




Jeg har en venn eller slektning som lider av bipolar lidelse, hvordan kan jeg støtte dem?


Å måtte forholde seg til en venn eller slektning med bipolar lidelse er vanskelig. Du vet aldri i hvilket humør den andre personen kan være i. De kan være i ekstremt godt humør eller veldig dårlig humør.



Nøkkelen til å forstå tilstanden deres er å oppmuntre dem til å endre livsstil. La dem vite at du er interessert i deres velvære. Unngå å behandle det som et stigma.



Du bør lære mer om tilstanden til din slektning eller venn, slik at de føler seg mer komfortable med å snakke med deg og be om støtte når du er kunnskapsrik om tilstanden deres.




I tillegg kan du hjelpe noen med å forberede seg på mani. Dette vil hjelpe deg og partneren din til å føle deg mer trygg og i kontroll.



Det kan være nyttig å brainstorme ideer som: å skape noe sammen, gjøre rimelige justeringer på arbeidsplassen, hjelpe dem med å håndtere økonomien mens de er syke, planlegge en rutine for å sove, trene og spise, og diskutere utfordrende atferd.



Du bør være rolig hvis noen opplever en manisk episode. Du bør forstå at det de føler føles veldig ekte for dem, så du bør ikke redusere denne opplevelsen. Det viktigste er at du bør ta vare på deg selv.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page