top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvordan‌ ‌finner‌ ‌jeg‌ ‌ut‌ ‌om‌ ‌vennen‌ ‌min‌ ‌har‌ ‌en‌ ‌angstlidelse?‌ ‌

Det er normalt at noen opplever angst. En persons daglige fungering påvirkes av angsten de lider av på grunn av arbeid eller stress rundt omkring.

Folk vil sannsynligvis også føle seg engstelige fra tid til annen når de begynner i en ny jobb eller begynner på et nytt sted, eller når de flytter til et nytt nabolag. Mange mennesker lider imidlertid av angst på daglig basis, noe som forstyrrer deres akademiske, sosiale og hjemmeliv. Når dette skjer, kan det være behov for profesjonell hjelp.

Typer angstlidelse hos voksne

Når mennesker blir konfrontert med engstelige situasjoner på jobb, hjemme eller av mobbing i samfunnet, opplever de vanligvis angstlidelser. Følgende typer angstlidelser er kort beskrevet nedenfor:

Panikklidelse

Panikkanfall er emosjonelle episoder som forårsaker plutselige og intense følelser av redsel, frykt eller frykt uten noen reell fare. Det er vanlig at alle med panikklidelse er engstelige eller opprørte over å være i visse situasjoner. Og lider også av hyppige fysiske plager (f.eks. hodepine og magesmerter) før og under den fryktede aktiviteten.

Obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD)

En tvang er gjentatte, uønskede og påtrengende tanker eller bilder. De som lider av tvangshandlinger har vanskelig for å kontrollere atferden sin. Rutinisert atferd inkluderer telling, overdreven håndvask, repetering av ord eller ordne gjenstander.

Separasjonsangst

Utviklingen av separasjonsangst hos voksne antas å være normal. Når paret går fra hverandre etter noen års ekteskap, begynner barna å vise tegn på tilstanden, som avtar over en periode av voksen alder. I denne perioden begynner personen å forstå separasjonen mellom seg selv og sin primære omsorgsperson. Den voksne vet at de kan skilles fra den kjære eller omsorgspersoner, men er usikker på at de vil bli gjenforent, noe som forårsaker angst. Falske tanker som går gjennom sinnet kan også forårsake angst for barn.


Sosial angstlidelse (SAD)

Symptomer på en sosial angstlidelse (SAD) inkluderer overdreven og urimelig angst for sosiale situasjoner. Å tvinge den voksne inn i en fryktet situasjon kan føre til et raserianfall.

Hos voksne med denne tilstanden kan de være ekstremt klamre til sine omsorgspersoner eller ekstremt forvirret rundt fremmede eller store grupper.

Vanlige voksne krigere

Ulike ting forårsaker ofte bekymring og angst hos voksne i forskjellige aldre. Noen ganger kan voksne oppleve frykt og angst på grunn av ukjente situasjoner og oppgaver. Andre alderstilpassede frykter inkluderer:

Fra og med alderen 18 til 20 år, forsvinner angst for fremmede rundt 3 år

Noen voksne har frykt for tordenvær

Erting av andre sosiale mennesker

Frykten for barndommen avtar etter hvert av seg selv etter hvert som en person blir eldre. Symptomene på en angstlidelse er ikke bare sporadisk angst, noe som er normalt.

Symptomer på angstlidelser hos voksne:

En person som lider av en angstlidelse kan endre oppførselen sin og måten de tenker og føler om ting, og forårsaker symptomer som:

Rastløshet

En følelse av redsel

Føler meg hele tiden "på kanten"

Vansker med å konsentrere seg

Irritabilitet

Følelser av bekymring og redsel kan få deg til å trekke deg fra sosial kontakt


I tillegg til å være smertefullt og stressende, kan det å være sykemeldt gjøre det vanskelig å komme tilbake på jobb. Som et resultat av handlinger som disse kan du bekymre deg enda mer for deg selv, noe som kan føre til lavt nivå av selvtillit. Det er også en rekke fysiske symptomer assosiert med angstlidelser, inkludert:


Svimmelhet

Tretthet

En merkbart sterk, rask eller uregelmessig hjerterytme (hjertebank)

Muskelsmerter og spenninger

Skjelver eller rister

Tørr i munnen

Overdreven svetting

Kortpustethet

Mageknip

Føler meg dårlig

Hodepine

Nåler og nåler

Vansker med å falle eller holde seg i søvn (søvnløshet)

Hvordan kan jeg hjelpe vennen min med angstlidelse?

Angstlidelse kan komme plutselig, uten forvarsel. Bli kjent med tegnene på panikkanfall, slik at du kan gjenkjenne når det skjer og få en ide om hva du kan gjøre for å støtte vennen din.


Ta det med ro


Vær rolig når du snakker med vennen din. Prøv å være nøytral og ikke ta noe personlig som de sier eller gjør. Fordi de er midt i en kamp-eller-flukt-respons, kan det hende de ikke oppfører seg som de vanligvis gjør.


Spør hvordan du kan hjelpe


Hvis vennen din noen gang har opplevd et smerteanfall forårsaket av angst før, finn ut hva du kan gjøre for å hjelpe. Når folk lider av panikkanfall eller andre former for angst, har de en tendens til å foretrekke mestringsmetoder.

Det er viktig å huske at under et panikkanfall kan vennen din ha problemer med å tenke eller huske ting. Så du kan spørre hvordan du kan hjelpe hvis de opplever et angrep rundt deg.


Fokuser på å ta grep


Det kan være nyttig å snakke med en beroligende stemme, men unngå at ting som "Ikke bekymre deg" blir repeterende. Ordene dine kan være velmente, men de er kanskje ikke nyttige akkurat nå. Her er noen forslag:

Oppmuntre vennen din til å ta sakte, dype åndedrag mens du puster med dem. Ved å speile handlingene dine vil vennen din ofte finne det lettere å roe seg selv.

Be dem om å telle sakte bakover fra 100.

Hjelp dem til å bli komfortable (la dem sitte eller ligge).

Tell antall ting de kan se, høre, lukte eller føle.

Sørg for at de vet at de opplever panikk og at det vil gå over.

Hvis symptomene vedvarer, blir verre eller ikke blir bedre innen 20-30 minutter, kontakt en spesialist i psykisk helsevern.


Bekreft deres nød


Mange mennesker har problemer med å dele sine psykiske helseerfaringer. Mange bekymrer seg for at de vil bli dømt eller ikke tatt på alvor.


Det er viktig å være empatisk og forstå at noen ganger forstår du kanskje ikke hva de går gjennom. Selv om ting virker bra for deg, er faren vennen din føler veldig reell under et panikkanfall. Ikke si ting som "Ro deg ned" eller "Hva er galt?"

Ta vare på deg selv og vennene dine


Å hjelpe noen med panikkanfall kan være utfordrende og utmattende. Det er viktig å ta vare på deg selv også:

Bestem deg for hva du vil og ikke vil gjøre for å hjelpe dem. Du kan fortelle dem at du er tilgjengelig hvis de trenger noen å snakke med, men at du er i timen eller jobber.

Ikke overse ditt sosiale liv eller hobbyer du liker, spesielt hvis du føler deg nedstemt over å støtte vennen din.

Når det å ta vare på en venn begynner å påvirke følelsene dine, snakk med noen du stoler på om hvordan du har det.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page