top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvordan CBT kan hjelpe ved psykotisk lidelse

Psykotiske lidelser er en gruppe psykiske lidelser. Lidende mister kontakten med virkeligheten når de lider av psykose. Det er vanskelig for noen å tenke klart, ta gode beslutninger, reagere følelsesmessig, kommunisere effektivt, forstå virkeligheten og oppføre seg riktig når de har å gjøre med dem.

Personer med psykotiske lidelser har ofte problemer med å holde oversikt over virkeligheten, spesielt når symptomene er alvorlige. Behandling er vanligvis mulig for selv alvorlige psykotiske lidelser.

Typer psykotiske lidelser

Følgende typer psykotiske lidelser er vist:

Schizofreni:

Personer med denne sykdommen har langvarige endringer i atferd, inkludert vrangforestillinger og hallusinasjoner. De lider vanligvis av det på jobb eller skole så vel som i deres personlige forhold. Se etter de tidlige symptomene på schizofreni.

Schizoaffektiv lidelse:

Symptomer på schizofreni kan forekomme hos personer med stemningslidelser, som depresjon eller bipolar lidelse. Finn ut hvordan schizofreni kan påvirke humøret ditt.

Schizofreniform lidelse:

Schizofreni-lignende symptomer er tilstede, men de varer i kortere tid: mellom en og seks måneder. Finn ut hvilke symptomer du skal se etter ved schizofreniform lidelse.

Kort psykotisk lidelse:

Disse pasientene opplever en kort periode med psykotisk atferd, ofte som svar på en stressende hendelse, for eksempel døden til en kjær. De fleste pasienter går tilbake til det normale innen en måned eller to. Utforsk de forskjellige typene kortvarig psykotisk lidelse.

Vrangforestillingsforstyrrelse:

Falske, faste oppfatninger er nøkkelsymptomer på vrangforestillinger, som å bli fulgt, bli målrettet eller ha en sykdom. Det må gå minst en måned før vrangforestillingen er over. Finn ut hvilke typer vrangforestillinger som finnes her.

Delt psykotisk lidelse:

I et forhold utvikler denne sykdommen seg når en partner har en vrangforestilling og den andre partneren adopterer den. Oppdag hvordan delt psykose utvikler seg.

Effekt av psykotisk lidelse på dagliglivet

Psykose vil ramme rundt 3% av mennesker på et tidspunkt.

Personer i slutten av tenårene og begynnelsen av tjueårene er mer sannsynlig å lide av psykose. Selv om menn har en tendens til å oppleve symptomer i en litt tidligere alder enn kvinner, påvirker det dem like mye.

Personer som har et familiemedlem med en psykotisk lidelse som schizofreni eller en personlighetsforstyrrelse som paranoid personlighetsforstyrrelse er mer utsatt for psykose.

Personer med schizofrenispektrumforstyrrelser og andre psykotiske lidelser er mest sannsynlig å oppleve psykose. Schizofreni rammer omtrent 7 % av befolkningen, og schizoaffektiv lidelse rammer 9 %. Psykoser kan forekomme hos personer med bipolar lidelse, depresjon og enkelte personlighetsforstyrrelser.

Bruken av stoffer har økt. Noen stoffer forårsaker psykose, inkludert sentralstimulerende midler som kokain og meth. I tilfelle du plutselig slutter å bruke alkohol og beroligende midler (søvnmedisin), kan det oppstå psykose.

Psykose kan også være forårsaket av visse skader, sykdommer eller helsetilstander som en hjerneskade eller en form for demens som Alzheimers sykdom. Søvnmangel i lengre perioder kan også føre til psykose. Det er derfor vanlig at leger utfører tester for å utelukke fysiske helseproblemer dersom man opplever psykose.

Stress kan forårsake psykose når det er en økning i stressende tanker. Det er ikke nødvendig at noen annen tilstand eller sykdom er tilstede i dette tilfellet. De fleste psykoser varer ikke lenger enn en måned. Noen mennesker med risiko for psykotiske lidelser kan også utvikle symptomer når de er under stress.

Hvorfor en person trenger hjelp i psykotisk lidelse

Under psykose blir en persons oppfatning og tenkning forvirret. Betydningen av ord og ideer går tapt eller blir meningsløs.

Personer som lider av disse kognitive forstyrrelsene kan ha problemer med å konsentrere seg, huske ting og legge planer. Deres forvirring kan vedvare selv etter at psykotiske episoder er over.

Under en psykoseepisode kan du merke endringer i noens tale. Noen eksempler er:

Rask eller langsom tale

Skifter ofte tema for å diskutere

Forvirrer ordene dine

Bruke feil ord for å beskrive noe

Psykotiske lidelser er ikke fullt ut forstått av leger. Forskere tror at mange faktorer bidrar til dem. Psykotiske lidelser har en tendens til å gå i familier, så de kan være delvis arvelige. Utviklingen deres kan også påvirkes av andre faktorer, som stress, rusmisbruk og store endringer i livet.

De delene av hjernen som kontrollerer tenkning, persepsjon og motivasjon kan også påvirkes av visse psykotiske lidelser, som schizofreni.

Enkelte hjerneområder fungerer kanskje ikke ordentlig når nervecellereseptorer arbeider med et kjemikalie kalt glutamat ved schizofreni. Dette kan føre til problemer med persepsjon og tenkning.

Tilstanden utvikler seg vanligvis i slutten av ungdomsårene, tidlig voksen alder eller slutten av 30-årene. Hanner og kvinner er like påvirket av det.


Kan CBT hjelpe ved psykotisk lidelse

Ved psykose er vrangforestillinger og hallusinasjoner lignende psykologiske opplevelser. Forfølgende vrangforestillinger blir derimot tolket av pasienter som midler til å gi mening om deres opplevelser, mens hallusinasjoner kan bli problematiske når pasienten tolker dem som destruktive krefter.

Så, kognitiv terapi for psykose innebærer å revurdere fryktelige tanker, reversere tilbaketrekning fra sosialt liv og aktivitet, og fremme håp, egenverd og kontroll. Som et resultat får pasienter med psykose tid til å snakke om sine erfaringer, og viktigst av alt utvikles strategier som et resultat.

Plagsomme opplevelser er fokuspunktet i denne en-til-en-terapien. Hos pasienter med vrangforestillinger og hallusinasjoner har kognitiv atferdsterapi (CBT) lagt til standardbehandling vist effekt. Førstegenerasjons CBT-er er et betydelig skritt fremover i behandlingstilnærminger, men de er moderat effektive.

CBT-intervensjoner blir mer tilpasset den utviklende forståelsen av psykotiske opplevelser som et resultat av nylige fremskritt innen CBT for psykose.

Situasjonen er analog med CBT for angst: innledende tilnærminger viste beskjedne effekter som ble sterkt økt av utviklingen av lidelsesspesifikke og teoridrevne kognitive terapier. Klinikere og forskere over hele verden er i økende grad interessert i CBT for psykose på grunn av dens kontinuerlige innovasjon.

Er CBT effektiv for psykotiske lidelser


Kognitiv atferdsterapi regulerer følelser og atferd på en så effektiv måte. Psykologer og spesialister prøver å finne ut hva som skader en persons mentale velvære og hvordan det kan påvirke deres atferd.

Med den informasjonen lager de en nyttig plan med pasienten og planlegger økter.


Inntil nylig var det bare kasusrapporter og enkle design før tester for å støtte effektiviteten av kognitiv atferdsterapi for psykose. I løpet av de siste fem årene har det imidlertid blitt publisert flere kontrollerte studier som evaluerte kognitive atferdsintervensjoner for psykose.


Flere studier har evaluert de inkrementelle fordelene med kognitiv atferdsterapi når det kombineres med optimale farmakologiske behandlinger for psykose. Studier med kognitive atferdsintervensjoner som bare utgjør en relativt liten del av intervensjonen ble ekskludert, spesielt hvis dens unike bidrag ikke kunne vurderes.


5 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page