top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Hvordan bipolar lidelse påvirker enkeltpersoner og deres liv

Humørsvingninger preget av bipolar lidelse er preget av ekstreme endringer i humør. En sykdom som denne påvirker ikke bare individet, men også deres familier og venner. Å lære å takle mennesker som har bipolar lidelse krever kunnskap om hvordan man takler symptomene deres, støtte til de som er syke og effektive mestringsstrategier.

Familier kan bli påvirket på en rekke måter avhengig av arten av en persons sykdom og hvor godt sykdommen håndteres. Hvis humørsvingningene er milde, kan familien oppleve noe plager, men de kan lære å leve med sykdommen over tid og med opplæring om psykiske lidelser. Hvis en familie ikke får sjansen til å tilegne seg ferdigheter til å håndtere psykiske lidelser, kan det være svært belastende å ta vare på noen med mer alvorlige symptomer. Spesielt når du har små barn, kan det være slitsomt.

Bipolar lidelse kan påvirke enkeltpersoners liv og deres familier på følgende måter:

Følelser av skyld, sorg eller bekymring

Vanlige rutiner ble forstyrret.

Å bli konfrontert med uvanlig eller farlig oppførsel

Stress forårsaket av redusert inntekt eller overdreven forbruk

Relasjoner innen familien eller ekteskapet som er anstrengt

Roller i familien endres

Relasjoner utenfor familien er vanskelige å opprettholde

Stress kan føre til helseproblemer

Når en familie lærer å takle noen med bipolar lidelse, kan medlemmene oppleve en rekke følelser. Følelser kan uttrykkes på mange måter. Den viktigste delen er hvordan disse følelsene håndteres.

Fysiske effekter av bipolar lidelse

Denne hjernelidelsen er kjent som bipolar lidelse, tidligere kjent som manisk depresjon. En person kan lide av maniske eller "blandede" episoder, og i noen tilfeller kan alvorlig depresjon følge med den maniske episoden.

Bipolar lidelse er ofte assosiert med depresjon, men vi vet nå at depressive episoder ikke er nødvendige for en bipolar diagnose.

I tillegg til energien og appetitten din, kan lidelsen påvirke musklene og til og med libido.

Endring i hjerneaktivitet

Som en del av sentralnervesystemet ditt er hjernen din påvirket av bipolar lidelse. En serie nerver i sentralnervesystemet kontrollerer funksjonene til forskjellige organer og deler av kroppen. Den består av både hjernen og ryggraden.

Noen av effektene inkluderer:


Irritabilitet

Aggressivitet

Håpløshet

Følelser av skyld

Alvorlig tristhet

Tap av interesse for aktiviteter du normalt

Å være i alt for godt humør

Overaktivitet

Følelser av hyperaktivitet

Blir lett distrahert


Konsentrasjonen påvirkes også av bipolar lidelse.

En manisk fase kan få sinnet ditt til å rase og gjøre det vanskelig å kontrollere tankene dine. Talen din kan bli fremskyndet.

Du kan også oppleve konsentrasjonsvansker under en depressiv episode, men tankene dine kan virke tregere enn vanlig. Å ta avgjørelser kan være vanskelig for deg, og du kan være rastløs. Du kan også ha dårlig hukommelse.


Søvn og innsovning kan påvirkes av bipolar lidelse.


Depressive episoder kan føre til at du sover mer eller mindre enn normalt, og mani kan føre til at du trenger svært lite søvn. Begge forholdene kan få deg til å føle deg søvnmangel.

Endokrine system

Hormoner i det endokrine systemet ditt mottar mye direkte tilbakemelding fra hjernen. Disse signalene kan bli forstyrret når du er stresset.

Personer med bipolar lidelse kan merke endringer i libido. Mani kan øke sexlysten din betydelig, mens depresjon kan redusere den dramatisk.

Denne lidelsen kan også føre til dårlig beslutningstaking når det gjelder seksuell helse, da noen mennesker opplever svekket dømmekraft.

Vekten din kan også bli påvirket av bipolar lidelse, spesielt under depressive episoder. En person som lider av depresjon kan oppleve vekttap som følge av redusert appetitt.

I tillegg kan du oppleve det motsatte - gå opp i vekt på grunn av økt appetitt.

Bruk av alkohol og narkotika

Som humørendrende stoffer er narkotika og alkohol assosiert med bipolar lidelse. Bipolar lidelse lider ofte mer påvirket av narkotika eller alkohol enn andre individer. Enkelte personer har også vært kjent for å oppleve maniske eller depressive episoder når de bruker narkotika eller alkohol. Tilsatt narkotika og alkohol til noens bipolare behandlingsplan kan forårsake uønskede bivirkninger.

Til slutt er det best å unngå disse stoffene så mye som mulig for personer med bipolar lidelse. Narkotika og alkohol blir imidlertid ofte brukt av enkeltpersoner for å takle eller selvregulere humørmønstrene deres.


Livskvalitet hos personer med bipolar lidelse

Generelt refererer livskvalitet til tilfredshet med viktige områder av daglig funksjon, inkludert fysisk, følelsesmessig, sosialt og åndelig. Helserelatert livskvalitet kan defineres som det aspektet ved funksjon som er direkte påvirket av sykdom og påfølgende behandling.

Bipolar lidelse har ikke blitt grundig studert når det gjelder dens innvirkning på livskvalitet. Pasienter med bipolar lidelse rapporterte betydelig mindre tilfredshet med livskvaliteten sin enn de med schizofreni sammenlignet med livskvalitetsintervjuet. Et interessant funn er at bipolare pasienter rapporterte høyere prestasjonsnivåer enn schizofrenipasienter på objektive mål på livskvalitet.

Når det gjelder mål for livskvalitet, rapporterte kvinner lavere skår enn menn med bipolar lidelse. Studien fant at psykotiske pasienter var mer symptomatiske under indeksepisoden enn den ikke-psykotiske gruppen, men de hadde ikke høyere nivåer av funksjonsnedsettelse.

Nylig sammenlignet en studie livskvaliteten til pasienter med bipolar lidelse på tvers av humørstilstander. Selvrapportert livskvalitet var signifikant lavere i den maniske/hypomane gruppen enn i den eutymiske gruppen. Dette funnet ugyldiggjør den populære troen på at maniske/hypomane pasienter føler seg altfor lykkelige og har dårlig subjektiv livskvalitet.

Videre fant studien at depressive symptomer har stor innvirkning på bipolare pasienters livskvalitet. Den depressive komponenten av livskvalitet så ut til å dominere hos pasienter med blandede episoder.

Behandling av bipolar lidelse

Behandling er tilgjengelig for bipolar lidelse. Det er en pågående tilstand som krever langvarig behandling. Personer som opplever fire eller flere stemningsepisoder i løpet av et år, eller som også er avhengige av narkotika eller alkohol, kan ha en form for sykdom som er mye vanskeligere å behandle.

Det er stor forskjell på behandling og ingen behandling. Det er mulig å føle seg bedre hvis du kombinerer god helsehjelp, medisiner, samtaleterapi, livsstilsendringer og støtte fra familie og venner. Manisk depresjon, som det noen ganger kalles, og bipolar lidelse har ingen kjent kur. De er kroniske helsetilstander som krever livslang behandling. De som lider av denne tilstanden klarer seg bra; de har familier, jobber og lever normale liv.


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page