top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Har du problemer med å sove? Tegn på søvnforstyrrelser du ikke bør ignorere

Søvnforstyrrelser er vanlige i verden, og rammer nærmere 10 prosent av befolkningen. Søvnforstyrrelser er svært vanlige, men de har en tendens til å forbli udiagnostisert og ubehandlet. Dette er blant annet fordi folk oppfatter søvnløshet forskjellig, og mange mener at mangelen på søvn ikke er alvorlig.

Å være ute av stand til å sove (uansett årsak) kan være en utløser for mange helseproblemer som diabetes, depresjon og hjertesvikt. De som har kroniske søvnproblemer eller søvnløshet må være klar over farene ved å ignorere behandling og hvordan langvarig søvnløshet kan påvirke dem.

Langtidseffekt av søvnløshet

Manglende evne til å sove fører uunngåelig til angst og depresjon siden hjernen ikke kan hvile og komme seg. Du vil vokse langsommere, trøtt og deprimert over tid ettersom kroppen og sinnet tilpasser seg disse endringene. For å kjempe tilbake, kan kroppen/sinnet sette deg i høy beredskap, noe som får deg til å føle deg engstelig. Å ha en stormfull natts søvn er et tegn på angst og depresjon, som fort kan bli en ond sirkel.

Vektøkning: Mangel på søvn påvirker ghrelin og leptin, kjent som sulthormonene dine. Leptin signaliserer derimot til hjernen at den er mett og demper appetitten, mens GHRIN stimulerer sulten. Søvnmangel fører til at nivåene av ghrelin øker mens leptinnivåene reduseres. Det er vanlig at noen har lyst på mat med mye fett og karbohydrater når dette skjer.

Når du går opp i vekt, er det mer sannsynlig at du utvikler type 2 diabetes. De med søvnløshet som ikke har diabetes type 2 bør også følge med på kostholdet og treningen for å unngå å få det.

Søvnløshet er et vanlig problem blant personer med kongestiv hjertesvikt i Norge, og det anslås å ramme 44 prosent av pasientene. Mange av de samme symptomene på søvnløshet kan også føre til hjerteproblemer, hjerteinfarkt eller hjerneslag og hjertesvikt.

Du finner kanskje ikke det vanskelig å innrømme at hvis du opplever søvnløshetssymptomer, vil behandling være en velkommen opplevelse hvis den hjelper deg å sove bedre igjen. Men selv om du ikke opplever alvorlige eller hyppige symptomer, vil mangel på søvn til slutt skade helsen din og til og med forkorte levetiden.

Tegnene på søvnløshet som du ikke bør ignorere

Noen ganger kan vi kaste og snu eller gå glipp av søvn på grunn av ansvar i dagliglivet, men visse søvnsymptomer kan indikere et helseproblem. Kroppen vår trenger hvile for å fungere optimalt. Så det handler ikke bare om å ikke føle seg trøtt om dagen. Hvis du har problemer med å sove, bør du snakke med en helsepersonell. Disse søvnsymptomene bør ikke ignoreres.

Forlengede pustepauser

En betydelig helserisiko er søvnapné, som er preget av langvarige pustepauser mens du sover. Pusteproblemer avbryter kroppens evne til å slappe av og reduserer oksygentilførselen. Du kan lide av søvnapné som kan forstyrre funksjonen din på dagtid og forårsake kardiovaskulære problemer. Kontakt legen din umiddelbart hvis du våkner og gisper etter luft eller partneren din legger merke til pustepauser.

Dårlig funksjon på dagtid på grunn av søvnmangel

Mer enn sliten og irritabel, søvnmangel rammer en tredjedel av voksne. Et hvilket som helst antall livsforhold kan forårsake søvnmangel. Søvnmangel, på den annen side, er forårsaket av tidsbegrensninger eller sykdommer, ikke søvnløshet. Søvnmangel kan forårsake humørsvingninger, uoppmerksomhet og sykdom. Folk er mer sannsynlig å ha ulykker på jobb eller mens de kjører på grunn av søvnmangel. Kroppen vår fungerer bedre etter en god natts søvn. Mangel på søvn er knyttet til hjertesykdom, diabetes, fedme, immunsystemproblemer, hormonelle ubalanser, økt smerte og psykiske lidelser.

Har problemer med å bevege seg rett etter å ha sovnet eller våknet

Manglende evne til å bevege seg etter å ha sovnet eller ved oppvåkning er kjent som søvnparalyse. REM-søvn, eller rask øyebevegelsessøvn, oppstår når øyelokkene beveger seg raskt. Musklene i kroppen vår svekkes under REM-søvn, noe som betyr at vi ikke kan utføre drømmene våre. Men vi er ikke klar over at vi ikke kan bevege oss.

Søvnlammelsesforstyrrelse oppstår når du ikke kan bevege deg på kanten av søvn og våkenhet, har hallusinasjoner eller føler deg kvalt. Tilstanden kan påvirke personer med narkolepsi, katapleksi og hypnagogiske hallusinasjoner (hypnagogisk refererer til tilstanden av å være på randen av søvn).

Frykt for å sove

Søvnfobi, også kjent som somnifobi, er en frykt for å sovne. Ifølge noen eksperter er dette en evolusjonær egenskap som beskytter oss når vi er som mest sårbare. Søvnfobe individer kan frykte å miste kontrollen, ha mareritt eller til og med dø og ikke våkne opp igjen. I tillegg til søvnmangel kan det forårsake irritabilitet og hjertesykdom.

Sovner under daglige aktiviteter

Søvn-våkne-syklusen din blir forstyrret av narkolepsi, så du sovner på rart tidspunkt. Søvnighet er en konstant følelse for personer med narkolepsi. Midt i sine daglige aktiviteter kan de sovne. Folk kan oppleve midlertidig muskelsvakhet under REM-søvn kalt katapleksi, som ligner på den normale søvnlammelsen vi alle opplever. Hallusinasjoner er også mulig. Narkoleptika kan ha nytte av sentralstimulerende midler og antidepressiva.

Mestringsstrategier for søvnforstyrrelsen

Noen søvnforstyrrelser kan bare behandles av en lege, men mange andre kan du behandle på egen hånd.


Ta bedre vare på deg selv i løpet av dagen. I det lange løp vil det å holde seg på en konsekvent søvnplan, trene regelmessig, begrense koffein, alkohol og nikotin og håndtere stress, alt bidra til bedre søvn.


Forbered sinn og kropp for søvn ved å utvikle en avslappende leggetid. For å slappe av, ta et varmt bad, lytt til lett musikk. Unngå tunge måltider og for mye væske sent på kvelden.


Hvis du våkner om natten, sov du igjen. Det er normalt å våkne kort om natten uavhengig av om du har en søvnforstyrrelse. Når du ikke får sove, fokuser på pusten, meditasjonen eller praktiser en annen avslappingsteknikk. Hvis noe plager deg, skriv det ned og bestemme deg for å la det stå til i morgen når det blir lettere å løse.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page