top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Halvparten av voksne med ADHD har slitt med alkohol, narkotikabruk

Spesialiststudier rapporterer at halvparten av de unge voksne med ADHD sliter med rusforstyrrelser. Ifølge forskningen har 33 % av voksne med ADHD en alkoholbruksforstyrrelse sammenlignet med 13 % av voksne uten ADHD.

I justerte analyser hadde ADHD-pasienter høyere sjanser for å utvikle alkoholbruksforstyrrelser, cannabisbruksforstyrrelser, andre rusmiddelbruksforstyrrelser og rusforstyrrelser generelt. Forholdet mellom ADHD og rusavhengighet er svakest når en historie med depresjon, angst og motgang i barndommen er tilstede, etterfulgt av sosioøkonomisk status. Over 1 av 6 deltakere brukte ulovlige stoffer som LSD, kokain eller heroin.

Det antas at ADHD er assosiert med forstyrret atferd i hjernens frontale cortex, et område som kontrollerer atferd, for eksempel å håndtere humør, holde fokus og motivere på jobb og planlegge og administrere tid.

ADHD-pasienter kan bruke rusmidler eller alkohol for å takle depresjonen, som selvfølgelig er en resept for katastrofe.

Hva skjer hvis ADHD ikke blir behandlet?

En psykolog sa at rusbehandlingsprogrammer kan være vanskeligere for personer med ADHD. Ubehandlet ADHD kan gjøre det vanskelig for personer med ADHD å delta på møter i tide, komme seg tidligere, spise et sunnere kosthold og søke støtte på forhånd, i stedet for når de er i trøbbel.

Personer med ADHD kan også ha problemer med å holde seg på sporet. ADHD-pasienter har vanskelig for å kontrollere impulsene sine, noe som kan spille en rolle i deres manglende evne til å opprettholde edruelighet, sier spesialisten.

Det første trinnet for å redusere rusmisbruk er å behandle ADHD effektivt. Medisiner, rådgivning og atferdsterapi brukes ofte til å behandle ADHD.

Ungdom med ADHD og underliggende psykiske problemer som depresjon og angst kan også ha mindre sannsynlighet for å misbruke stoffer.

Alkohol og ADHD risikofaktorer

Alkoholmisbruk er kanskje ikke direkte forårsaket av ADHD, men det har lenge vært anerkjent som en risikofaktor.

Det er etablert flere sammenhenger mellom alkoholbruk og ADHD:

Alkoholisme i tidlig alder. Barn med mer alvorlig barndoms ADHD ble funnet å bruke alkohol tidligere, samt drikke oftere eller mye.

Barn med mer alvorlig ADHD i barndommen har en høyere risiko for overstadig drikking. I tidlig voksen alder er ADHD-pasienter også mer sannsynlig å engasjere seg i overstadig drikking, ifølge en studie fra 2015 om avhengighet.

Det er økt toleranse for alkohols effekter. En studie publisert i 2019 fant at deltakere med ADHD var mer sannsynlig å vise tegn på svekkelse av alkohol, selv når de ble bedt om å fullføre oppgaver som vanligvis reduserer svekkelse.

ADHD-symptomer som er mer alvorlige. Symptomer på ADHD som impulsivitet og konsentrasjonsvansker kan forverres av alkoholsvikt. Videre er langvarig alkoholbruk assosiert med kognitive problemer, beslutningstaking, hukommelse og taleproblemer. Alkoholbruk kan forverre symptomene på ADHD.

Alkoholbruk kan føre til alkoholforstyrrelser. En studie fra 2011 fant at barndoms ADHD bidrar til utviklingen av alkoholbruksforstyrrelser.

ADHD vs alkohol og narkotikabruk

Avhengighet av narkotika og alkohol er mer sannsynlig hos voksne med ADHD. Avhengighet av alkohol og narkotika er vanlig blant voksne med ADHD. Eksperimentet ble utført med voksne med alvorlig rusavhengighet og ADHD som opplevde mange vanskeligheter i livet.

En ytterligere risikofaktor for ruslidelser er at de har større risiko for å utvikle dem.

Som tenåring kan et barn utvikle alkohol- eller narkotikaproblemer hvis han eller hun har ADHD. Som forelder må du være klar over disse sammenhengene, ta ekstra sikkerhetstiltak hjemme og søke profesjonell hjelp hvis du mistenker at barnet ditt bruker narkotika.

Behandling av rus- og alkoholavhengighet

Behandling for avhengighet kan ikke generaliseres. Behandlingen kan variere i henhold til dine behov. Avhengig av din avhengighet, ditt nivå av omsorgsbehov, dine psykiske helsebehov eller din økonomiske evne, kan du velge den behandlingen som passer best for deg. En liste over de vanligste avhengighetsbehandlingene som har ført pasienter til vellykket bedring følger.

Her er noen av de verdifulle metodene som kan hjelpe voksne med ADHD:

Behandling med medisiner

Når det kombineres med atferdsterapier, kan medisiner være en verdifull del av utvinningen. Det er mulig å redusere cravings, forbedre humøret og redusere vanedannende atferd på grunn av ADHD med visse medisiner.


Stiftelsen for rusavhengighet godkjente nylig stoffet lofexidin som behandling for opioidavhengighet for å redusere trang og abstinenssymptomer. Medisiner som acamprosat kan redusere drikkeatferd.


Det er ikke nødvendig å kjempe alene hvis du eller en du er glad i sliter med avhengighet. Snakk med legen din. Avhengighet kan vanligvis behandles vellykket med medisiner.

Avrusning

Med medisinsk assistert detox kan du fjerne vanedannende stoffer fra kroppen din i trygge omgivelser. Fordi abstinenssymptomer forårsaket av rusbruk kan være ubehagelige eller til og med livstruende, kan dette være fordelaktig. Behandling for avhengighet er ofte kombinert med detox siden den ikke adresserer de underliggende psykiatriske årsakene.

Kognitiv atferdsterapi

Terapeuten uttaler at kognitiv atferdsterapi er en mer effektiv og verdifull behandlingsmetode siden den kan brukes til å behandle mange forskjellige typer avhengighet som matavhengighet, alkoholavhengighet og reseptbelagte legemidler. Psykoterapi kan hjelpe deg med å gjenkjenne din usunne og negative atferd, identifisere triggere og utvikle mestringsmekanismer. Andre terapeutiske teknikker kan kombineres med CBT.

Retinol Emotiv Behavioral Therapy

Rasjonell-emotiv atferdsterapi (REBT) kan forbedre din evne til å gjenkjenne og overvinne dine negative tanker. REBT fokuserer på å hjelpe deg å innse at din evne til å tenke rasjonelt ligger i deg og ikke har noe å gjøre med ytre omstendigheter eller stressfaktorer.

Atferdsterapi

Behandlinger som involverer atferdsterapi kan brukes for et bredt spekter av avhengighet, inkludert alkohol, narkotika og tobakk. Atferdsterapi belønner deg for å vise positiv atferd. Tilbakefall kan forhindres med denne typen behandling, ifølge National Institute on Drug Abuse.

Støtteprogram

Avhengighet av alkohol og andre stoffer kan behandles med et 12-trinnsprogram. En form for gruppeterapi som understreker eksistensen av flere negative konsekvenser av avhengighet som kan være sosiale, emosjonelle, åndelige og fysiske. Terapi begynner med aksept, og utvikler seg deretter til å overgi seg til en høyere makt, og kulminerer med deltakelse i uregelmessige gruppemøter. Gruppemøter er et vanlig element i programmer som Anonyme Alkoholikere.


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page