top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Er sosial fobi en angstlidelse?

Den mentale tilstanden til sosial fobi, også kjent som sosial angstlidelse, er vanlig. Dette er en angstlidelse. De berørte individene opplever angst og frykt i spesifikke eller alle sosiale sammenhenger på grunn av frykt for å bli dømt eller ydmyket.



Personer som lider av sosial fobi opplever intense og vedvarende følelser av frykt og angst i sosiale situasjoner, så vel som i hverdagslige aktiviteter som å spise eller drikke foran andre. Angsten er et resultat av frykt for å bli dømt eller ydmyket av andre.



Sosial fobi har en tendens til å bli klassifisert som en angstlidelse av den nyeste utgaven av "Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders" (DSM-5), som brukes av psykisk helsepersonell for å diagnostisere tilstander.




Sosial angst er ikke en vanlig opplevelse for alle mennesker, men det er mer vanlig når man opptrer foran en gruppe. Dette kalles prestasjonsangst, og det kan oppstå når en person holder en tale, danser, spiller et instrument osv.



Symptomer


Når sosiale situasjoner eller opptreden foran andre opplever personer med sosial angstlidelse fysiske og psykiske symptomer.




De fysiske symptomene på sosial angst


Følgende fysiske symptomer er tilstede:




Dunkende eller raskere hjerteslag


En følelse av kortpustethet


Overdreven svetting


Risting eller skjelving


Å ha hodepine


Søvnvansker og tretthet


Føler seg kvalm eller svimmel


En hyppig trang til å urinere




De emosjonelle symptomene på sosial angst


Symptomer på følelsesmessig og mental lidelse inkluderer:



Føler seg engstelig eller forferdelig


Føler seg engstelig eller anspent


Irritabilitet


Overdreven irritabilitet


Forventer det verste


Holder øye med fare



Diagnose


Symptomene beskrevet her må diskuteres med en lege eller annet helsepersonell hvis de er tilstede. For at de skal finne ut om det er forårsaket av et fysisk problem, vil de utføre en fysisk undersøkelse og be om en historie. Hvis dette utelukkes, vil du sannsynligvis bli henvist til en psykisk helsepersonell som har mer erfaring med å diagnostisere psykiske lidelser, for eksempel en psykiater, psykolog eller terapeut.

DSM-5 diagnosekriterier


Symptomene oppført i DSM-5 må vises for at noen skal få diagnosen sosial fobi. Sosial fobi er preget av følgende symptomer:



En eller flere sosiale situasjoner som forårsaker alvorlig frykt eller angst


Troen på at det å opptre negativt eller vise symptomer på angst vil få en til å virke engstelig


Sosiale situasjoner utløser nesten alltid angstsymptomer


Sosiale situasjoner som forårsaker angst bør unngås


Følelser er uforholdsmessige med den faktiske trusselen den sosiale situasjonen utgjør


Disse symptomene er ikke forårsaket av medisiner, medisiner eller en annen medisinsk tilstand


Symptomene må vedvare i minst seks måneder og svekke daglig funksjon. Den sosiale settingen må være sammen med jevnaldrende, ikke bare voksne, for å bli klassifisert som sosial angst hos barn.



Årsaker og risikofaktorer


Det har blitt antydet at både genetiske og miljømessige faktorer er involvert i sosial fobi. Det er kjent at sosial fobi noen ganger forekommer i familier, men det er ikke klart hva som forårsaker forskjellene mellom individer. Tidsmessige risikofaktorer inkluderer atferdshemming, mens miljørisikofaktorer inkluderer motgang i barndommen og mishandling.



Sosial fobi er også forbundet med andre psykiske lidelser, som depresjon og ruslidelser. Utbruddet av denne tilstanden skjer ved en gjennomsnittsalder på 13 år, og den ser ut til å vare lenge.




Behandling


Psykoterapi, også kjent som "snakke"-terapi, medisiner eller en kombinasjon av begge kan brukes til å behandle sosial fobi. Den vanligste behandlingen er psykoterapi etterfulgt av medisiner om nødvendig. Mens medisinering kan ha en umiddelbar effekt, varer terapieffekter vanligvis i lengre perioder.

Håndtere sosial angst gjennom psykoterapi



Generelt brukes kognitiv atferdsterapi i behandlingen av sosiale fobier. Med CBT læres et individ nye måter å tenke, reagere og handle på i stressende situasjoner, og ideelt sett forbedrer angst og frykt. CBT kan også hjelpe enkeltpersoner å lære og utvikle bedre sosiale ferdigheter. CBT kan også være nyttig i gruppeinnstillinger, selv om det oftest gjøres individuelt.



Selv om de teknisk sett ikke er psykoterapi, kan personer med sosial fobi ha nytte av støttegrupper, som lar dem dele erfaringer og lære av hverandre. De er et godt supplement til standard terapi og/eller medisiner, men de bør ikke erstatte dem.



Sluttnote


Sosial angst er vanskelig å leve med, spesielt når den oppstår i sosiale situasjoner. Det er viktig å diskutere symptomer på sosial fobi med helsepersonell hvis du opplever noen. En lege vil kunne utelukke fysiske årsaker og få mer informasjon om symptomene dine. De vil også kunne gi deg ressurser og henvisninger for å hjelpe deg med å leve livet ditt så normalt som mulig.


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page