top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Er bipolar lidelse og bipolar depresjon det samme?

Psykiske lidelser bipolar lidelse og depresjon deler lignende egenskaper, men de er separate medisinske tilstander. Dette kan reise spørsmålet om at hvorfor bipolar og bipolar depresjon er det samme? Men de er forskjellige med separate medisinske tilstander.



En diagnose av bipolar lidelse eller alvorlig depresjon er vanskelig og kan ta litt tid. Disse forholdene kan imidlertid håndteres effektivt.



Det er forskjell på bipolar lidelse og depresjon. Det er forskjellige måter å håndtere dem og behandle dem på.



Forskjeller


Utbruddet av maniske eller hypomane symptomer forekommer ikke hos en person med alvorlig depressiv lidelse. De er assosiert med bipolar lidelse.


Det er noen primære forskjeller mellom bipolar lidelse og alvorlig depressiv lidelse, for eksempel:



Som person med bipolar lidelse vil jeg sannsynligvis ha opplevd minst én manisk episode, men sannsynligvis ikke en alvorlig depressiv episode.


Pasienter med bipolar II lidelse vil oppleve minst én hypoman episode, før eller etter en alvorlig depressiv episode.


En bipolar lidelse er ofte vanskelig å diagnostisere.



Feildiagnostisering av bipolar lidelse som depresjon



Det er en mulighet for at en lege vil forveksle bipolar lidelse med depresjon. Diagnose kan ta lang tid. En person må kanskje overvåkes i måneder eller til og med år før en bipolar lidelse blir diagnostisert.



Tilstanden depresjon er en form for bipolar lidelse. Noen mennesker opplever det imidlertid i forskjellige former samtidig. De kan føle tomhet og lav motivasjon samtidig som de har løpende tanker og høy energi.



En person som gjennomgår en alvorlig manisk episode kan bli innlagt på sykehus for å forhindre farlig oppførsel som setter dem eller andre i fare.



Medisiner foreskrives forskjellig for hver lidelse. Personer som lider av bipolar lidelse kan bli foreskrevet antidepressiva for å behandle depresjon, men disse stoffene kan utløse maniske episoder. Antipsykotiske medisiner eller humørstabilisatorer er standardbehandlinger for bipolar lidelse.

Ã…rsaker og symptomer


Når du identifiserer forskjellene mellom psykiske helseproblemer, er det viktig å forstå årsakene og presentasjonen av hver tilstand.



Bipolar lidelse



Bipolar lidelse er en alvorlig tilstand preget av ekstreme humørsvingninger. Årsakene til bipolar lidelse er fortsatt ikke fullt ut forstått, men forskere mener det er en rekke faktorer involvert.



I noen tilfeller ser det ut til at bipolar lidelse er arvet genetisk, noe som betyr at den kan forekomme i familier.



Det antas også at serotonin og noradrenalin, to hjernekjemikalier, er ubalansert eller funksjonsfeil hos personer med bipolar lidelse. Maniske episoder, for eksempel, kan utløses av noradrenalin.



Bipolar lidelse begynner vanligvis i ungdomsårene eller før fylte 40 år i voksen alder, selv om noen individer kan bli diagnostisert utenfor denne typiske aldersgruppen. De fleste lever med tilstanden hele livet.



Bipolar lidelse forårsaker vanligvis periodiske episoder med symptomer. Det er mulig for en person som lider av denne tilstanden å oppleve en episode med alvorlig lavt humør som følger eller går foran en episode med ekstrem oppstemthet og positiv følelse.



En sykdomsepisode avbrytes med perioder med reduserte eller fraværende symptomer.



I løpet av en episode av bipolar II lidelse opplever individer vanligvis enten depresjon eller mani. Det er noen mennesker som opplever både depresjon og mani samtidig under en "blandet" episode. Personer med bipolar lidelse I kan aldri bli deprimert.



Maniske episoder vil kun bli kategorisert som sådan hvis de varer i minst 7 dager eller hvis symptomene er så alvorlige at sykehusinnleggelse er nødvendig.



Disse symptomene inkluderer vanligvis:



En høy stemning


høy energi


målrettet aktivitet


øker selvtilliten


og reduserer søvnbehovet


ved å snakke mer enn vanlig


og raser gjennom tankene


og blir lett distrahert


i tillegg til å bli irritabel


og ta risiko uten å vurdere konsekvensene


I tillegg kan noen oppleve psykose under maniske eller depressive episoder.



Personer med psykose opplever fra tid til annen rare, vrangforestillinger eller hallusinasjoner. Med bipolar II lidelse opplever folk hypomani, en mildere form for maniske symptomer.



En person som lider av bipolar I lidelse eller bipolar II lidelse opplever symptomer på alvorlig depressiv lidelse under en depressiv episode.

Depresjon




Depresjon kan føre til tap av appetitt. Det er ikke kjent hva som forårsaker vedvarende depresjon. Bipolar lidelse og depresjon deler arvelige faktorer. Nevrotransmitterubalanser kan også spille en rolle ved depresjon.



Kjernesymptomene på depresjon er:



en følelse av tristhet som varer hele dagen


på grunn av håpløshet


eller følelser av skyld eller verdiløshet


det er et energisluk


som resulterer i vanskeligheter med å konsentrere seg eller ta avgjørelser


Søvnmønstre endres, som søvnvansker, oversøvn eller våkne tidlig om morgenen


som resulterer i vekttap


eller selvmordstanker


irritabilitet og rastløshet


problemer med å snakke og bevege seg



Diagnose


Det er to primære typer bipolar lidelse:



Bipolar I lidelse: Personer med bipolar I lidelse har opplevd minst én manisk episode som varer i minst syv dager eller alvorlig nok til å sende dem til sykehuset.


Bipolar II lidelse: Personen opplever hypomani før eller etter at de opplever en alvorlig depressiv episode.


Det er også en "uspesifisert" form, som diagnostiseres av en lege når funksjonene ved tilstanden ikke er forskjellige fra bipolar I lidelse eller bipolar II lidelse.



Syklotymisk lidelse er en mild form for bipolar lidelse preget av episoder med hypomani og depresjon som varer i kortere tid. Symptomer på mani og depresjon kan være tilstede sammen hos personer med cyklotymisk lidelse.



Noen av symptomene er milde nok til at de ikke krever en leges oppmerksomhet. Av denne grunn kan en person aldri søke en diagnose.



Tilstanden kan ikke identifiseres ved en enkelt medisinsk test. Bipolar lidelse kan diagnostiseres ved å observere personen og evaluere tegn og symptomer de rapporterer, sammen med de rundt dem.



Depressive lidelser kan også påvises ved denne metoden. Leger vil undersøke en persons historie med symptomer for å avgjøre om de har bipolar lidelse eller alvorlig depresjon.



Personen må oppleve relevante symptomer nesten hver dag i minst to uker før en lege kan diagnostisere alvorlig depresjon. Minst fem av de andre typiske symptomene vi listet opp ovenfor må være tilstede, inkludert lavt humør og tap av interesse.



En person med alvorlig depresjon opplever ikke mani.

Behandling


Bipolar lidelse og depresjon behandles begge med medisiner og psykoterapi.



Under psykoterapi snakker du med en rådgiver, helsepersonell eller annen profesjonell en-til-en eller i en gruppe. I tillegg til kognitiv atferdsterapi (CBT), som kan hjelpe med tankeprosesser, kan enkeltpersoner velge mellom en rekke rådgivere som praktiserer ulike teknikker.



For resten av livet vil noen med bipolar lidelse trenge støtte, medisiner og assistanse. Det er kortsiktige og langsiktige tjenester tilgjengelig for personer med alvorlig depresjon, avhengig av tilbakefall av tilstanden.



Ledelse




av bipolar lidelse og depresjon kan få hjelp av et støttenettverk.


Diagnostisering av bipolar lidelse eller tidlig depresjon gir den beste muligheten til å forbedre en persons livskvalitet.



Vellykket medisinsk behandling av tilstanden minimerer de verste effektene og gir tilgang til bredere støtte. I tillegg til å behandle symptomene, bør leger og annet helsepersonell behandle de psykologiske effektene.



De kan være i stand til å hjelpe personer med bipolar lidelse eller depresjon med å finne gruppeterapi eller arbeidsplasshjelp.



En støttegruppe med personer som lider av samme tilstand kan være gunstig for noen mennesker. Alvorlige psykiske lidelser kan føre til en følelse av isolasjon, så disse gruppene kan redusere den følelsen.



Psykiske helseproblemer påvirker også de som er nær personen med tilstanden. Det kan være utfordrende å leve med noen som lider av alvorlig depresjon eller å takle effekten av manisk atferd.



Personen med tilstanden ber noen ganger familiemedlemmer om medisinsk behandling. Påvirkningen en psykisk helsetilstand har på dagliglivet varierer fra person til person. Ulike mennesker opplever livs- og relasjonsendringer på forskjellige måter.



Noen mennesker som lider av alvorlige psykiske lidelser kan oppnå positive resultater som følge av denne tilstanden, og det er ikke likestilt med svikt eller manglende evne til å oppnå. Hypomani, for eksempel, kan være nyttig for noen mennesker på grunn av dens høye energi, kreativitet og selvtillit.



Behandling er imidlertid avgjørende for begge tilstander. Personer som merker tegn på enten bipolar lidelse eller depresjon hos venner eller familiemedlemmer, bør kontakte lokale tjenester for å hjelpe dem.


5 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page