top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Er ADHD en nevrologisk lidelse?

ADHD påvirker utviklingen av hjernen hos de fleste barn som vokser opp. Dette kan føre til at personen opptrer på måter og har psykologiske tilstander som de ikke ville hatt hvis de var nevrologiske.

Mens psykologiske forhold kan påvirke kroppen, kan nevrologiske forhold påvirke sinnet. ADHD er en nevropsykiatrisk, psykologisk og nevrologisk lidelse.

ADHD har nevrologiske røtter, inkludert hvordan det endrer hjernens kjemi, uavhengig av hvordan forskere klassifiserer det. Følgelig er ADHD også en utviklingsforstyrrelse.


ADHD: Er det en nevrologisk lidelse?

Personer med ADHD skiller seg på flere måter fra de uten tilstanden når det gjelder hjernen. Blant disse forskjellene er:


Hjernevolum: Hjernevolumet til personer med ADHD er litt mindre enn det til nevrotypiske mennesker. Denne typen volumforskjell ble funnet i flere hjerneområder, inkludert putamen, amygdala, caudate nucleus og accumbens nucleus. Barn viste størst forskjell i volum.

Hjernesammensetning: ADHD-hjernen endrer grå og hvit substans, noe som resulterer i en reduksjon i grå substans. Dessuten kan det endre funksjonen og strukturen til de prefrontale, occipitale og parietallappene. Mens det meste av nevroprosessering skjer i grå substans, kommuniserer hvit substans disse prosessene til resten av kroppen.

Nevrale nettverk: Hjernesignaler går gjennom nettverk i hjernen. En ADHD-diagnose er forbundet med endringer i disse nettverkene som kan påvirke funksjonen. En fersk studie fant at personer med ADHD hadde endret nevrale nettverk i deres grå og hvite substans. Slike endringer var assosiert med arbeidsminneproblemer.

Nevrotransmittere: En nevrotransmitter er et kjemikalie som overfører signaler over en nervesynapse. Det er en forskjell i nivåene av flere nevrotransmittere hos ADHD-lider, inkludert noradrenalin og dopamin.

Flere studier viser at personer med ADHD og nevrotypiske personer har litt forskjellige hjerner, men disse forskjellene er ikke konsistente og varierer fra person til person. I tillegg er det umulig å generalisere resultatene av store studier til et individ.

På grunn av det faktum at erfaring kan endre hjernen, er det vanskelig å si om:

ADHD er et resultat av disse hjerneforskjellsaktivitetene på grunn av kjemiske endringer, disse hjerneforskjellene er forårsaket av ADHD og opplevelsene til personer med ADHD endrer hjernens oppførsel.

ADHD hos voksne

Hvis du stadig er forsinket, glemsom, ute av stand til å konsentrere deg og uorganisert, samt overveldet av dine ansvarsområder, kan det hende du har ADHD, eller oppmerksomhetsunderskudd hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD). Voksne med ADHD opplever en rekke frustrerende symptomer som kan forstyrre alt fra deres forhold til deres karrierer.

Forskere tror at med ADHD kan en kombinasjon av gener, miljø og små forskjeller i hjernestruktur bidra til tilstanden. Etter å ha blitt diagnostisert med ADHD som barn, kan du ha hatt noen symptomer inn i voksen alder. Voksne kan ha ADHD selv om de ikke ble diagnostisert som barn.

Gjennom barndommen blir ADHD ofte ukjent. Tidligere var det bare en håndfull mennesker som visste om denne praksisen. Familie, lærere eller andre kan ha stemplet deg som en slakker, bråkmaker, drømmer eller tulling i stedet for å gjenkjenne symptomene dine og identifisere det virkelige problemet. Hvis du var i stand til å kompensere for ADHD-symptomer da du var ung, kan det hende du har utviklet problemer ettersom ansvaret ditt økte som voksen. Å holde tritt med en karriere, oppdra en familie og drive en husholdning legger mer vekt på din evne til å organisere, fokusere og forbli rolig. Alle kan finne dette utfordrende, men folk med ADHD kan finne det direkte umulig.

Til tross for hvor overveldende det kan virke, kan oppmerksomhetssvikt overvinnes. Du kan lære å håndtere ADHD-tegn for voksne og gjøre noen av svakhetene dine til styrker gjennom utdanning, støtte og kreativitet. Voksen ADHD kan overvinnes og suksess kan bli funnet på dine egne premisser uavhengig av hvor sent det er.

ADHD-behandling for voksne

Behandling for ADHD er viktig, men den kan kontrolleres ved å behandle den på forskjellige måter eller i henhold til symptomene hos en person. Flertallet av spesialister anser at normale mennesker viser atferd og handlinger som er et resultat av å ha ADHD.

Selv om ikke alle behandles likt, betyr det noe at adhd kan være et resultat av en annen alvorlig tilstand.

Medisinbehandling for voksne

Identifiser medisinbehandlingen som vil være til nytte for deg ved å konsultere en psykisk helsepersonell:

ADHD-medisiner inkluderer vanligvis sentralstimulerende midler som metylfenidat eller amfetamin, men andre medisiner kan også foreskrives. Det ser ut til at sentralstimulerende midler øker og balanserer nivåene av hjernekjemikalier kalt nevrotransmittere.

Andre ADHD-medisiner inkluderer atomoksetin, et ikke-stimulerende middel, og visse antidepressiva, for eksempel bupropion. Når du ikke kan ta sentralstimulerende midler på grunn av helseproblemer eller hvis de forårsaker alvorlige bivirkninger, kan atomoksetin og antidepressiva være et godt alternativ.

Siden medisiner og doser varierer fra person til person, kan det ta litt tid å finne den rette for deg. Fortell legen din dersom du opplever bivirkninger.

Kognitiv atferdsterapi for ADHD hos voksne

ADHD er en kronisk, vedvarende forsinkelse i selvreguleringsferdigheter, blant annet. Konsekvensene av EF-forsinkelser inkluderer utsettelse, desorganisering, ineffektivitet, emosjonell dysregulering, impulsivitet og dårlig motivasjon. ADHD er ikke diagnostisert basert på disse problemene, men de er vanlige hos voksne med tilstanden, noe som gjør det vanskelig for dem å regulere sine følelser og atferd.

Mennesker som vokser opp med ADHD (spesielt hvis det er udiagnostisert) opplever ofte mer frustrasjon og tilbakeslag på alle områder av livet – på jobb, i sosiale situasjoner og i hverdagslige gjøremål. Voksne med ADHD blir pessimistiske og selvkritiske på grunn av disse mange tilbakeslagene. Negative følelser, kognitive forvrengninger og usunn tro kan følge av dette. ADHD-lider tror ofte at de har feil når ting ikke går bra, men i de fleste tilfeller er de ikke det. Den samme pessimismen kan strekke seg til fremtiden, med forventning om at morgendagen vil være like ille.

Hvordan fungerer CBT?

Din terapeut og du vil diskutere hva du vil jobbe med i løpet av de første øktene. Mesteparten av tiden er denne typen ting en del av hverdagen din. Hvis du for eksempel vil lære å planlegge, administrere tid eller fullføre et prosjekt. Sammen finner dere en plan som vil hjelpe dere å komme dit. Mellom øktene har du lekser. Å gjøre det vil gi deg sjansen til å praktisere det du har lært.

Online CBT for ADHD-behandling:

CBT Online kobler folk til terapeuter og trenere som er lisensiert, akkreditert og erfaren i kognitiv atferdsterapi. Møt en erfaren, medfølende utøver slik at du kan begynne å håndtere dine personlige utfordringer. Spesialister tror at det å gi behandling gjennom en nettplattform er nøkkelen til å føle seg mer balansert, spenstig og vellykket på alle områder av livet ditt. Videre tilbyr de en enkel, sikker plattform som fungerer med alle enheter, slik at du kan kommunisere med terapeuten din uansett hvor du er.


7 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page