top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Borderline personlighetsforstyrrelse, og hvorfor unge mennesker faller gjennom sprekkene

målsøkeord: personlighetsforstyrrelse i ungdom, samtaleterapi for borderline personlighetsforstyrrelse



Forholdet mellom borderline personlighetsforstyrrelse og avhengighet


Et individ med borderline personlighetsforstyrrelse opplever mønstre av stemninger, selvoppfatninger og atferd. Som en generell regel har personer med BPD forvrengte oppfatninger av seg selv og av virkeligheten. Som et svar på disse indre opplevelsene opptrer folk ofte impulsivt og engasjerer seg i ustabile relasjoner. Mange mennesker med psykiske lidelser, inkludert personlighetsforstyrrelser, henvender seg til rusmisbruk som en mestringsmekanisme. Dette kan lett bli en avhengighet, også kjent som en rusmiddelbruksforstyrrelse (SUD).



Hva er borderline personlighetsforstyrrelse?


Borderline personlighetsforstyrrelse (BPD) er preget av impulsivitet, et underliggende mønster av mellommenneskelige relasjoner og selvbilde som er gjennomgripende og ustabilt. De med BPD kan engasjere seg i atferd som kan føre til en forvridd virkelighetsfølelse, noe som får dem til å utvise destruktiv atferd som kan gjøre visse aspekter av livet vanskeligere. Symptomene på BPD vises vanligvis i tidlig voksen alder, så denne atferden kan påvirke hvordan individet utvikler seg.




Borderline personlighetsforstyrrelse hos ungdom forårsaker problemer med å føle seg usikker på hvem de er og hvor de hører hjemme i verden. Som et resultat endrer deres interesser og verdier seg ofte raskt og ofte. Andres meninger kan også skifte brått. Du kan betrakte noen som en venn en dag og en fiende den neste. Din evne til å bygge og vedlikeholde relasjoner påvirkes. En annen atferd som bidrar til en kamp for å koble til er å leve i frykt for å bli forlatt. Det kan være berettiget for noen, men det kan også tenkes av andre. Som et resultat av deres impulsive oppførsel, frykt for å bli forlatt og tilbakeholdenhet med tillit, innleder impulsive mennesker intime relasjoner raskt og avbryter kommunikasjonen umiddelbart.



Andre tegn og symptomer på borderline personlighetsforstyrrelse inkluderer:



Føler svært flyktige og intense stemninger.


Begrense synet ditt til ytterligheter (alle gode eller alle dårlige).


Spise impulsiv og noen ganger farlig mat, delta i usikker sex, kjøre hensynsløst eller overspise.


En selvskadende handling (kutting).


Å være selvmordstanker eller ha selvmordstanker.


En vedvarende følelse av tomhet.


Sinte utbrudd som er upassende.


Har problemer med å kontrollere sinne.


Ã… ha en skeptisk holdning til andre.


En følelse av intens dissosiasjon.

Risikofaktorer for borderline personlighetsforstyrrelse


Borderline personlighetsforstyrrelse forblir ukjent til dags dato når det gjelder dens eksakte årsak. Forskningen har vist at det er noen faktorer som kan øke risikoen for å utvikle BPD. En person som har disse risikofaktorene utvikler ikke nødvendigvis BPD. Studier har vist at både kvinner og menn er rammet av BPD, selv om kvinner søker behandling oftere. Faktorene assosiert med BPD faller inn i kategoriene genetikk, hjernekjemi, tidligere erfaringer og miljøfaktorer.




Genetikk


BPD kan være mer sannsynlig å utvikle seg hos personer med en familiehistorie med psykiske helseproblemer. En borderline personlighetsforstyrrelse er spesielt utbredt hos nærmeste familiemedlemmer, som foreldre eller søsken.



Hjernekjemi


I følge noen studier viser personer med borderline personlighetsforstyrrelse strukturelle og funksjonelle endringer i hjernen. Disse endringene finnes ofte i områder knyttet til impulskontroll og følelsesregulering. Disse endringene har ikke vist seg å være forårsaket av BPD eller å være risikofaktorer.



Tidligere erfaringer


Det er mange mennesker med BPD som har opplevd traumatiske hendelser i livet. Misbruk av noe slag, enten det er fysisk, seksuelt eller følelsesmessig, samt oppgivelse og motgang i barndommen, kan forårsake traumer.



Faktorer av miljø


Det kan være risikofaktorer for borderline personlighetsforstyrrelse i oppvekstmiljøet. Det er mulig at barnets familieliv blir forstyrret, han har hyppige konflikter med foreldrene, og han kommuniserer dårlig med dem.

Avhengighet og borderline personlighetsforstyrrelse


Avhengighet og psykiske lidelser går dessverre ofte hånd i hånd. Det har blitt funnet at omtrent 50 % av de med borderline personlighetsforstyrrelse har brukt reseptbelagte legemidler tidligere. Personer med BPD kan begynne å bruke stoffer for å takle følelsen av tomhet og koble fra. Det er sant at stoffer som alkohol eller kokain kan gi en midlertidig flukt fra symptomene på BPD, men lindring er bare midlertidig. Rusmisbrukere føler seg ofte verre etterpå fordi deres tidligere omstendigheter forblir uendret.


Til tross for dette fortsetter enkeltpersoner å bruke stoffer med det formål å jakte på kortsiktig lindring. Rusavhengighet er resultatet av dette.



Når borderline personlighetsforstyrrelse er tilstede sammen med en avhengighet, blir konsekvensene deres forstørret. Når disse lidelsene er samtidige, kan de føre til avhengighetsskapende og destruktiv atferd, humørsvingninger, depresjon, mangel på bekymring for ens sikkerhet og helse, og ustabilitet.



Diagnostisering og behandling av BPD og avhengighet


Symptomene på borderline personlighetsforstyrrelse overlapper symptomene på andre psykiske lidelser som ADHD og bipolar lidelse, noe som gjør diagnosen vanskelig. En medisinsk fagperson bruker intervjuer og eksamener for å fastslå symptomene og de grunnleggende årsakene. Fordi borderline personlighetsforstyrrelse er en impulsiv lidelse, kan pasienter med BPD være resistente mot behandling. Når narkotika og alkohol er tilstede, blir behandlingen enda mer utfordrende. For å holde pasienten på rett spor og ansvarlig, kan det hende at terapeuten og den medisinske fagpersonen må samarbeide. Samtaleterapi for borderline personlighetsforstyrrelse er den vanligste behandlingen.



Dialektisk atferdsterapi (DBT), spesielt laget for behandling av borderline personlighetsforstyrrelse, regnes som den mest effektive behandlingstilnærmingen for denne lidelsen. Den har som mål å bygge ferdighetene som er nødvendige for å regulere og mestre vanskelige følelser. DBT bruker samtaleterapi for å håndtere tanker og atferd, i likhet med kognitiv atferdsterapi (CBT).



De 4 ferdighetene utviklet gjennom DBT inkluderer:



Tankefullhet:



Evnen til å være klar over hva som skjer i øyeblikket og akseptere dine tanker og følelser uten å dømme.



Nødstoleranse:



Distrahere seg selv i stressende situasjoner til man er rolig nok til å håndtere følelser.



Mellommenneskelig effektivitet:



Å bygge tilfredsstillende forbindelser krever å forstå ens følelser og ønsker.



Emosjonell regulering:



Forhindre forekomsten av sekundære plagsomme følelser ved å håndtere reaksjonære følelser før de oppstår.

HÃ¥ndtere BPD



Lag en tidsplan



Å organisere timeplanen din er en metode for å redusere stress. Livet vårt er ofte fylt med daglige forpliktelser som vi hele tiden prøver å møte. Når det gjelder planlegging, kan du ikke stole på ditt eget minne. Dette fører til kaos og ting som faller gjennom sprekkene.



Bli organisert


Du kan føle deg verre selv når hjemmet ditt er plaget av en liten ulempe.


Å organisere boarealet ditt og rengjøre det er ett skritt du kan ta. Dette kan være en liten eller en veldig stor oppgave, avhengig av tilstanden til plassen din. Du bør ikke prøve å håndtere alt på en gang. Det vil gjøre sykdommen din verre og øke stressnivået ditt. Prøv å fokusere på et enkelt lite område om gangen og still inn en tidtaker på 15 minutter. Det er enkelt å organisere seg, og du vil raskt gjøre store fremskritt.



Lær å si "nei"



Sist men ikke minst, hvis du trener på selvsikkerhetsevner og sier "nei" oftere, vil du se en reduksjon i stress. Det kan komme som en overraskelse for deg at pasienter med borderline personlighetsforstyrrelser noen ganger sliter med å si "nei" til folk. Når du har blitt bedt om å ta på deg så mye, kan du begynne å overreagere når du blir bedt om å gjøre en annen oppgave. Dette er et vanlig problem. Den kroniske frem-og-tilbake-syklusen av kommunikasjon som BPD lider noen ganger opplever, er forårsaket av ikke-assertive kommunikasjonsfeller.


2 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page