top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Bipolar lidelse: Hvordan ikke gå glipp av diagnosen?

Bipolar lidelse forårsaker intense følelsesmessige endringer som er fundamentalt forskjellige fra den normale stemningen og oppførselen til individet. Disse endringene har en betydelig innvirkning på deres hverdag.



Det er ikke så lett som å ta en flervalgstest eller sende blod til laboratoriet for å teste for bipolar lidelse. Mens bipolar lidelse har distinkte symptomer, er det ikke en test du kan bruke for å diagnostisere den. Det er vanlig å bruke en kombinasjon av metoder for å diagnostisere.



Hva du skal gjøre før diagnose


Du kan oppleve raske humørsvingninger eller forvirrende følelser før du får diagnosen. Det kan være vanskelig å beskrive nøyaktig hva du føler, men du kan være klar over at noe er galt.



Tristheten og håpløsheten kan bli overveldende. Et øyeblikk kan føles som å drukne i fortvilelse, og så kan et annet øyeblikk føles som om du har mye energi og er optimistisk.



Folk har en tendens til å ha lave følelsesmessige tilstander fra tid til annen. Disse periodene er ofte forårsaket av hverdagsstress. Bipolar lidelse kan imidlertid forårsake følelsesmessige høyder og nedturer som er mer ekstreme. Det er mulig du har lagt merke til en endring i oppførselen din, men du har ingen makt til å endre den. Dine venner og familie kan også merke en endring. Du føler kanskje ikke behov for å oppsøke lege hvis du opplever maniske symptomer. Hvis du føler deg bra, forstår du kanskje ikke bekymringene til de rundt deg før humøret ditt skifter igjen.



Ikke ignorer følelsene dine. Ikke ignorer ekstreme stemninger eller selvmordsfølelser hvis de forstyrrer hverdagen din.



Utelukker andre forhold


Du bør oppsøke legen din hvis du opplever ekstreme endringer i humøret som forstyrrer din daglige rutine. En blodprøve eller hjerneskanning kan ikke brukes til å diagnostisere bipolar lidelse. En fysisk undersøkelse kan bestilles og laboratorietester, for eksempel en analyse av skjoldbruskkjertelens funksjon, kan bestilles. Hvis du gjennomgår disse testene, vil du kunne finne ut om det er andre forhold som kan forårsake symptomene dine.



Det er mulig for skjoldbruskkjertelproblemer å forårsake symptomer som ligner på bipolar lidelse. Disse symptomene kan også være forårsaket av medisinbivirkninger. Du vil sannsynligvis bli henvist til en psykisk helsepersonell når andre mulige årsaker er utelukket.

Evaluering av psykisk helse


Psykiateren eller psykologen stiller deg en rekke spørsmål angående din mentale helse. En test av bipolar lidelse spør om symptomer: hvor lenge de har oppstått og hvordan de kan forstyrre livet ditt. I tillegg kan spesialisten din spørre om visse risikofaktorer. De kan spørre om din medisinske historie, din narkotikabrukshistorie, etc.



Den psykiske helsetilstanden bipolar lidelse har perioder med depresjon og mani. En diagnose av bipolar lidelse krever minst én manisk eller hypoman episode og én depressiv episode. En spesialist på psykisk helse vil spørre deg hva du tenkte og følte under disse episodene. Du vil bli spurt om du føler deg i kontroll under episoder med mani og hvor lenge de varer. En lege kan også be om tillatelse til å snakke med nære venner og familiemedlemmer om oppførselen din. I tillegg til sykehistorien din, vil medisinene dine bli vurdert i diagnosen din.



Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) hjelper leger med å stille en nøyaktig diagnose. Denne håndboken inneholder en detaljert oversikt over bipolar lidelse. Her er en titt på noen av begrepene og symptomene som brukes til å diagnostisere denne tilstanden.



Mani


I følge DSM er mani preget av en vedvarende episode med forhøyet, ekspansiv eller irritabel stemning som varer i minst en uke. Den må også være til stede med minst tre av følgende funksjoner:



en høy følelse av selvtillit


minimale søvnbehov


rask talehastighet


og rask flyt av ideer


forårsake distraksjoner lett


når mål eller aktiviteter er mer interessante


Psykomotorisk agitasjon (pacing, vri hender, etc.)


delta i høyrisikoaktiviteter




Depresjon


I følge DSM må minst fire av følgende symptomer være tilstede i en alvorlig depressiv episode. Du må oppleve dem i minst to uker, og de skal være nye eller plutselig verre:



Endringer i appetitt, vekt, søvn eller atferd


føre til tretthet


som fører til skyldfølelse eller verdiløshet


som forstyrrer å tenke, konsentrere seg eller ta avgjørelser


Selvmordstanker eller -forsøk




Bipolar I lidelse


En person med bipolar lidelse I kan oppleve maniske episoder, blandede episoder (maniske og depressive), eller begge episodene, og kan til og med lide av alvorlig depresjon. Episoder er ikke knyttet til noen medisinske tilstander eller stoffbruk.

Bipolar II lidelse


Ved bipolar II lidelse opplever et individ minst én alvorlig depressiv episode og én hypoman episode. En hypomani er en mild form for mani. Enkeltpersoner kan oppleve blandede episoder i stedet for maniske episoder.



Bipolar II forstyrrer ikke din evne til å fungere like mye som bipolar I gjør. Du må fortsatt oppleve nød på jobb, skole eller i dine personlige forhold som følge av disse symptomene. Det er vanlig at de med bipolar II lidelse glemmer sine hypomane episoder.




Cyclothymia


Cyclothymia har perioder med lavt nivå av depresjon så vel som perioder med hypomani. For å stille en diagnose må symptomene være til stede i to år hos voksne og ett år hos barn. Voksne har perioder med symptomfri tilværelse som ikke varer mer enn to måneder. Et barns eller tenårings symptomfrie periode varer omtrent en måned.





Rask sykling bipolar lidelse


Det er en alvorlig form for bipolar lidelse. En person som opplever alvorlig depresjon, mani, hypomani eller blandede tilstander minst fire ganger i løpet av ett år kan lide av det. Kvinner er mer sannsynlig å oppleve rask sykling enn menn.



Ikke annet spesifisert (NOS)



NOS har symptomer på bipolar lidelse som ikke entydig passer inn i en annen kategori. En NOS-diagnose stilles når flere symptomer på bipolar lidelse er tilstede, men ikke nok til å oppfylle kriteriene for noen av de andre undertypene. Det kan også være raske humørsvingninger som ikke varer lenge nok til å bli betraktet som ekte maniske eller depressive episoder. Hypomane episoder uten alvorlige depressive episoder er inkludert i bipolar lidelse NOS.



Diagnostisering av bipolar lidelse hos barn


Bipolar lidelse er ikke bare et problem for voksne, det kan også påvirke barn. Det kan være vanskelig å diagnostisere bipolar lidelse hos barn fordi symptomene noen ganger kan etterligne symptomer på oppmerksomhetssvikt hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD).



Du bør konsultere legen din om bipolar lidelse hvis barnet ditt ikke ser ut til å bli bedre etter å ha blitt behandlet for ADHD. Barn med bipolar lidelse kan vise følgende symptomer:



overdreven impulsivitet


og angst


fører til aggressiv atferd (mani)


Overdreven spenning


som resulterer i irrasjonell oppførsel


og perioder med depresjon




Når det gjelder diagnostisering av bipolar lidelse hos barn, er kriteriene de samme som for voksne. En rekke spørsmål om barnets humør, søvnplan og oppførsel kan bli stilt av legen din som en diagnostisk test.



I tillegg kan legen spørre om din familiehistorie med depresjon eller bipolar lidelse, samt undersøke barnets skjoldbruskkjertelfunksjon for å utelukke en underaktiv skjoldbruskkjertel.

CBT for behandling av bipolar lidelse


Kjernebehandlingen av bipolar lidelse innebærer vanligvis å kombinere medisinering med psykoterapi. Kognitiv atferdsterapi (CBT) er en type psykoterapi som ofte brukes.


CBT brukes til å behandle bipolar lidelse ved:


adressering av depressive symptomer som følger med perioder med depresjon


som skyldfølelse eller andre negative følelser eller tro på maniske episoder


som å miste venner eller forhold


Slike mestringsstrategier kan redusere generell lidelse og redusere maniske eller depressive episoder. Det kan også bidra til å øke bevisstheten om ens humør, følelser og fysiske sensasjoner, samt tegn på en manisk episode.


Du kan forberede deg på maniske episoder ved å:


avtale time hos en psykiater


implementere mestringsatferd som å sove riktig og ta vare på deg selv


Du kan minimere risikoen forbundet med bipolar lidelse ved å gi penger og kredittkort til en pålitelig venn hvis du har en historie med impulsive utgifter




Feildiagnostisering


En person diagnostisert med bipolar lidelse i en tidlig alder har mest sannsynlig en feildiagnose, noe som forekommer ofte i ungdomsårene. Bipolar lidelses symptomer kan forverres når den er feildiagnostisert. Feildiagnostisering oppstår vanligvis på grunn av upassende behandling.



En feildiagnose kan også skyldes inkonsekvenser i tidslinjen og oppførselen. En depressiv episode utløser vanligvis folk til å søke behandling.




Du bør konsultere legen din hvis du tror at du opplever symptomer på bipolar lidelse eller en annen psykisk helsetilstand.


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page