top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Behandle spilleavhengighet som et folkehelseproblem

Gamblingadferd eksisterer på tvers av spekteret av alvorlighetsgrad og skadeintensitet. Spillatferd er klassifisert i fire kategorier på spekteret: rekreasjon, skadelig, problematisk og uordnet.

Her viser vi deg hvordan gamblingatferdskategorier, tilhørende skader og økning i gamblingatferd er relatert. Spilleatferd blir et langsiktig problem.

Primær forebygging

Forebygging av gamblingrelaterte skader før de inntreffer

Ingen gambling: ingen omsetning av penger eller verdigjenstander

Rekreasjonsgambling: Gambling for moro skyld med noen få venner eller ingen negativ innvirkning

Sekundær forebygging

Redusere gamblingskader i tidlig fase gjennom tidlig identifisering av risikospillere

Skadelig gambling

Opplever vanskeligheter på jobben eller i privatlivet på grunn av tapt gambling

Tertiær forebygging

Minimere virkningen av skadelig gambling, gjennom å øke behandlingen

Spilleproblem har negativ innvirkning på privatliv og arbeid

Spilleforstyrrelse er assosiert med tilbakevendende og problematisk atferd

Gambling påvirker flere menn enn kvinner

Sjansen for at menn utvikler en spilleforstyrrelse er høyere enn kvinner. Bruk mer penger på spill og neglisjer noen av de viktige tingene i hjemmet, og påvirker følgelig negativt deres personlige liv.

Etter at de har vunnet en kamp for første gang, setter tanken seg i hodet på at de kan vinne en kamp til, og de forblir sta.

Sosiale determinanter for helse og sårbar befolkning

Enkelte populasjoner har høyere risiko for gamblingrelatert avhengighet og skade fra problemspilling og de tilhørende risikofaktorene. Spilleproblemer er ofte forbundet med psykiske problemer, inkludert alvorlig depresjon. Gambling og dets skader påvirkes også av en rekke samfunnsmessige faktorer, inkludert psykisk helse og rusmisbruk.

Ungdom:

Sterke bevis tyder på at så mange som 4-8 prosent av ungdommene har et betydelig spilleproblem, mens ytterligere 12 prosent står i fare for å utvikle problematiske spillemønstre og atferd. Gamblingproblemer hos ungdom kan tilskrives en rekke faktorer, inkludert, men ikke begrenset til:

• Lavere sosioøkonomisk status

• Tidlig gambling

• En historie med en stor seier

• Ekstraversjon

• Impulsivitet

• Livsstress

• Foreldre problemer med gambling

• Tilgjengelighet av gambling

• Dårlige familieforbindelser

Mangel på selvtillit og spilleproblemer er andre risikofaktorer hos ungdom, det samme er kriminalitet og kriminalitet.


Eldre voksne:

Gamblingdeltakelsen blant eldre voksne er høy, med 73,5 % av eldre voksne som har deltatt i en gamblingaktivitet det siste året. Etter hvert som spillutsalgssteder fortsetter å ekspandere og bli tilgjengelige, vil deltakelsesraten sannsynligvis øke. Det er også mulig at økt fritid blant eldre voksne og større disponibel inntekt kan lette deltakelsen i denne demografien.

Risikoen for gamblingskader er høyere for eldre voksne, selv om 83 % av de voksne gamblet det siste året. Hos eldre voksne med fast inntekt kan økonomiske tap være irreversible og mer ødeleggende, og deres evne til å komme seg kan være langsommere. Også eldre voksne kan mangle det sosiale støttenettverket som er nødvendig for å oppmuntre til moderasjon i spilleatferd og positive livsstilsvalg.

Blant eldre voksne er veletablerte sosiale nettverk viktige kilder til samfunnsengasjement og spenning.

Psykiske lidelser kan bidra til atferdsmønstre, oppmerksomhetsproblemer og nedsatt tilpasningsevne knyttet til gamblingskader.

Fordelene med gambling for eldre voksne inkluderer sosialisering, struktur og underholdning. Sosiologiske fordeler har vist seg å ha en positiv innvirkning på helse, velvære og livskvalitet til den aldrende befolkningen til tross for potensialet for skade.

Urfolk

Gambling er en hellig aktivitet blant mange mennesker. I mange lokalsamfunn blir gambling sett på som å ha en betydelig innvirkning på kulturen ved å erstatte eller redusere deltakelse i mer tradisjonelle spill og aktiviteter. Imidlertid anses moderne gamblingpraksis også å ha en betydelig kulturell innvirkning.

Nyere forskning tyder på at tradisjonell gamblingpraksis fortsetter å informere eller påvirke noen menneskers gamblingadferd i dag.

Det er vanskelig å utvikle en strategi for helseforebygging og skadereduksjon som tar hensyn til innfødte folks sosiokulturelle, geografiske, familiære, økonomiske og historiske nyanser.

Spilleskader blant innfødte nordmenn er formet av unike risikofaktorer på grunn av sosiale, politiske, kulturelle og miljømessige ulikheter som påvirker helse og velvære. Innfødte i Norge er i faresonen for problematisk spilleatferd av følgende årsaker:

• Samvær med et stort spillested

• Store problemer i livet eller livet

• Høyere deltakelsesrater for gruppespill

• Kulturelle overbevisninger som fremmer gamblingdeltakelse eller som er dypt knyttet til gambling, sekulært eller hellig.

Gambling er et folkehelseproblem

Når det gjelder folkehelse, tar vi opp nye og komplekse helsespørsmål som både påvirker hele befolkningen og som berører spesifikke grupper. Folkehelsesamfunnet har bidratt til moderne helseproblemer som AIDS, miljømessig tobakksrøyk og vold. Noen av disse bidrar til usunne aktiviteter som gambling.

Tallrike perspektiver har blitt studert i forhold til gambling, inkludert økonomi, moral, avhengighet og mental helse. Ved å undersøke den bredere virkningen av pengespill fra et folkehelseperspektiv, kan vi unngå å fokusere utelukkende på problemet og patologisk spilleatferd hos enkeltpersoner. En omfattende tilnærming vurderer de bredere implikasjonene av helsemessige, sosiale og økonomiske kostnader, fordeler, og legger vekt på forebygging og skadereduksjon.

Brukt på gambling undersøker denne artikkelen folkehelsegrunnlaget for epidemiologi, sykdomskontroll og sunn offentlig politikk. Vi undersøker store folkehelsespørsmål i Norges kontekst, som spilleavhengighet blant den generelle voksne befolkningen og ungdom, og deres innvirkning på andre spesifikke populasjoner.

Folkehelse har en viktig rolle å spille når det gjelder å ta opp gamblingrelaterte problemer med sine ferdigheter, metoder og erfaring. De som forstår gambling og dets potensielle effekter på folkehelsen kan minimere de negative effektene og maksimere fordelene.

Behandling for spilleavhengighet

Compulsive gamblere reagerer godt på farmakologiske og psykososiale behandlinger, i likhet med annen atferdsavhengighet. I tillegg til å lære bort tilbakefallsforebyggende ferdigheter og hvordan du endrer vaner, kan kognitiv atferdsterapi også hjelpe til med å identifisere den underliggende årsaken til spilleavhengighet.

Vanligvis er kognitiv atferdsterapi et 12-sesjonsprogram, og det er mer effektivt i behandling av pengespill, men det tar tid. I tillegg, etter å ha fullført økten, undersøker legen pasientens behov for ytterligere økter.

Behandling for rusavhengighet og andre psykiske tilstander kan oppnås med kognitiv atferdsterapi. En terapeut kan bruke tilnærmingen i individualisert behandling, gruppebehandling eller familiesentrerte behandlingsinnstillinger.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page