top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

Angst og angst: når blir angst et problem?

En engstelig person med angst føler svært lite tristhet, noe som påvirker deres daglige liv negativt. En følelse av angst er preget av uro, bekymring eller frykt. En rekke mennesker opplever angst på et tidspunkt i livet, men for noen kan det være et vedvarende problem. Du kan oppleve at det å oppleve litt angst før en eksamen vil gjøre deg mer våken og forbedre ytelsen.

Symptomer på angstlidelse

Opplevelsen av angst varierer fra person til person. Fra sommerfugler i magen til raske hjerteslag, kan du oppleve forskjellige følelser under en date. Koblingen mellom sinnet og kroppen kan få deg til å føle deg ute av kontroll.


Folk kan også oppleve angst gjennom mareritt, panikkanfall og smertefulle minner eller tanker de ikke kan kontrollere. En opplevelse eller et sted kan føre til at du føler deg redd eller engstelig, eller du kan frykte det spesifikt. Symptomer på generell angst inkluderer:


Økt hjertefrekvens

Rask pust

Rastløshet

Problemer med å konsentrere seg

Vanskeligheter med å sovne


Andres angstsymptomer kan være helt forskjellige fra dine. Det er mange måter angst kan manifestere seg på, så det er viktig å kjenne dem alle.

Årsaker til angstlidelse

En psykisk helsetilstand som forårsaker angst kalles en angstlidelse. Du kan oppleve frykt og redsel når du står overfor visse situasjoner og ting hvis du lider av en angstlidelse. Du kan også føle en angstrelatert fysisk følelse, som svette og bankende hjerteslag.


Det er normalt å føle seg engstelig fra tid til annen. Enten du takler et problem på jobben, deltar på et intervju, tar en test eller tar en viktig beslutning, kan du føle deg engstelig eller nervøs. Og angst har sine fordeler. Vi holder oss trygge når vi er engstelige fordi det varsler oss om farlige situasjoner og fokuserer oppmerksomheten vår.


Angstlidelser går imidlertid langt utover angsten du kan oppleve fra tid til annen og en og annen nervøsitet. Årsaker til angstlidelser inkluderer:


En forståelse av psykisk helse er utilstrekkelig for å forstå livssituasjoner.

Hjernens kjemiske struktur endres

Miljø- og omgivelseseffekter

Angst forstyrrer din evne til å fungere.

Når følelsene dine utløses, reagerer du ofte ute av proporsjoner.

Reaksjonene dine kan ikke kontrolleres.

Personer med angstlidelser kan ha problemer med å komme seg gjennom dagen. Angstlidelser kan effektivt behandles med flere strategier.

Diagnose av angstlidelse

Ta kontakt med helsepersonell hvis du opplever symptomer på angst. En fysisk undersøkelse og en sykehistorie vil følge.


Angstlidelser diagnostiseres ikke gjennom laboratorietester eller røntgen. Imidlertid kan leverandøren din bestille noen av disse testene for å sikre at symptomene ikke er forårsaket av en fysisk tilstand.

Du kan bli henvist til psykiater eller psykolog dersom det ikke er tegn på fysisk sykdom. En psykiater eller psykolog er opplært til å vurdere og behandle psykiske lidelser. Et spesielt intervju- og vurderingsverktøy kan brukes til å avgjøre om du lider av angstlidelser. En diagnose er vanligvis basert på:

Beskriv symptomene dine, inkludert deres alvorlighetsgrad og varighet.

Gi en forklaring på hvordan du blir påvirket av dem.

Diskuter leverandørens observasjoner av din oppførsel og holdning.

I tillegg til DSM-5, konsulterer helsepersonell Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Diagnosen psykiske lidelser er basert på denne håndboken.

Behandling for angstlidelse

Når du har fått diagnosen angst, vil legen din kunne diskutere behandlingsalternativer med deg. Ikke alle trenger medisinsk behandling. Livsstilsendringer kan kanskje hjelpe noen mennesker med å takle angstsymptomer.


Du kan styre livet ditt på daglig basis hvis du lider av moderate til alvorlige symptomer. Psykoterapi og medisiner er de to typene behandling for angst. Møte med en terapeut eller psykolog kan hjelpe deg med å takle angst.


Psykiatri.no gir kvalitetsbehandling for psykiske lidelser av alle typer.

Antidepressiva og beroligende midler er ofte foreskrevet for å behandle angst. Disse kosttilskuddene balanserer hjernekjemi og forhindrer angstanfall slik at de kan avverge de mest alvorlige symptomene på lidelsen. Finn ut hvilke fordeler og ulemper med angstmedisiner er.

Hvordan naturlige rettsmidler er nyttige for angstlidelse?

Endringer i livsstilen din kan bidra til å lindre noe av stresset og angsten du kan oppleve på daglig basis. Naturlige "remedier" innebærer vanligvis å ta vare på kroppen din, delta i sunne aktiviteter og unngå usunne aktiviteter.

Disse inkluderer:

En god natts søvn er viktig

Trener meditasjon

Trene og holde seg aktiv

Spise et sunt kosthold

Tren og hold deg aktiv

Alkohol bør unngås

Unngå koffein og narkotika

Slutte å røyke sigaretter

Les om hvordan hver enkelt fungerer og få flere gode ideer for å behandle angst hvis disse livsstilsendringene høres nyttige ut for deg.

Hvordan hjelpe tenåringer med angstlidelse?

Angst kan være forårsaket av mange faktorer for tenåringer. Det skjer mye i løpet av disse årene, fra tester til collegebesøk til første dater. Jo oftere en tenåring føler seg engstelig eller opplever symptomer på angst, desto mer sannsynlig er det at de har en angstlidelse.

Tenåringer med angst kan vise nervøsitet, sjenanse, isolasjonistisk oppførsel og unngåelse. Tenåringer med angst kan også vise uvanlig atferd. Å opptre, prestere dårlig på skolen, hoppe over sosiale arrangementer og til og med misbruke stoffer kan være resultatet av denne oppførselen.

Angst kan følge med depresjon hos noen tenåringer. For å behandle de underliggende problemene og lindre symptomene, må begge tilstandene diagnostiseres.

Tenåringer behandles vanligvis for angst med samtaleterapi og medisiner. Samtaleterapi og medisiner kan også brukes til å behandle depresjon, stress, bekymring.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page