top of page
Search
  • Writer's pictureBlogs Blogs

5 måter å møte spiseforstyrrelser på denne Halloween

Mennesker som lever med spiseforstyrrelser møter unike og noen ganger skumle utfordringer i Halloween-sesongen. Pasienter med anorexia nervosa og de med unnvikende-restriktiv matinntaksforstyrrelse kan frykte visse matvarer.

Halloween kan forårsake angst for noen mennesker med lidelser preget av overspising, for eksempel overspising eller bulimia nervosa.

Selv om alles utfordringer er forskjellige, finnes det velprøvde strategier for å håndtere frykt for spiseforstyrrelser før, under og etter Halloween.

Hva er spiseforstyrrelse?

Atferdsforstyrrelser er preget av vedvarende og alvorlige forstyrrelser i spiseatferd, samt plagsomme tanker og følelser. Slike lidelser kan ha alvorlige effekter på fysisk, psykologisk og sosial funksjon. Anorexia nervosa, bulimia nervosa, overstadig spiseforstyrrelse, unngående restriktiv spiseforstyrrelse, pizza og drøvtygging er alle typer spiseforstyrrelser.

Denne Halloween, konfronter frykt for spiseforstyrrelser

Personer som lider av spiseforstyrrelser kan føle trangen til å pakke sammen for vintermånedene etter å ha blitt utløst av matangst i høytiden.

Halloween begynner en tre måneder lang mengde familiemåltider, sosiale arrangementer og feiring, akkompagnert av rasjonalisert overbærenhet. Med spiseforstyrrelser sliter folk med hvor mye de skal unne seg, når de skal avstå fra å spise og når de skal trekke seg fra sosiale arrangementer. Flere klienter rapporterer at de føler seg skremt av ritualer som involverer overforbruk siden de må følge en matplan i restitusjon og ennå ikke er klare for intuitiv spising. Når de sliter med fryktmat, føler noen seg under mikroskopet.

Alles vei til å bli frisk fra en spiseforstyrrelse er litt annerledes. Pasienter i tidlig bedring blir utfordret denne Halloween med fryktmat. I tillegg behandler vi personer som avstår fra sukker, noe som kan få dem til å bekymre seg for å skille seg ut ved spesielle anledninger. Når du anerkjenner disse opplevelsene, vil du bli klar til å lære hvordan du gjenvinner høytider som Halloween som personlige opplevelser, slik at du kan nyte dem fullt ut.


Husk dine viktigste verdier

Spesialister anbefaler at du tenker på hva som virkelig betyr noe for deg i dag og i morgen, i stedet for å bekymre deg for fortiden eller fjern fremtid. For å unngå overspising, redusere eller eliminere visse matvarer, eller unngå visse grupper av mat helt. I følge spesialister bør du begynne med å spørre deg selv:

Hva motiverer deg til å opprettholde restitusjonen i dag?

Hva er din motivasjon for å unngå spiseforstyrrelser i dag?

Praksisen med å fokusere på verdiene dine før Halloween kan hjelpe deg under feiringen.

Gjør dagen ekstra spesiell ved å nyte andre godbiter

Under den helt spesielle dagen Halloween ser du mer interessant og deilig mat. Hvis du lider av en spiseforstyrrelse, vil du sannsynligvis føle deg lei og deprimert. Kjedsomhet er ikke noe mer enn en stressende tilstand som bygger press på sinnet ditt.

Skriv ned en liste over aktiviteter du kan gjøre i stedet for spiseforstyrrelser, og hold denne listen synlig. For å unngå å bli overveldet, begrense listen over selvberoligende aktiviteter til tre til fem.

En liste over nyttige aktiviteter å inkludere kan inkludere pusteøvelser, visualiseringsøvelser, lese en bok eller et magasin og ta en kort spasertur.

Hold hendene opptatt

En spesialist foreslår å holde hendene opptatt på Halloween-tema-arrangementer for å forhindre uønsket oppførsel, spesielt hvis du er bekymret for overspising. Å fokusere på noe i hendene dine kan også hjelpe deg å holde deg i det nåværende øyeblikket.

Stressballer, fidget-spinnere eller mobiltelefonen din kan også holde hendene opptatt. Vurder en motering med en spinnende funksjon eller en piggete sensorisk ring for et mer fornuftig alternativ.

Arbeid med en psykisk helsepersonell

Vurder å søke profesjonell hjelp hvis du vil prøve eksponeringsterapi. Dette innebærer å møte din matrelaterte frykt direkte.

En person som dette kan gi deg rom til å snakke om hva du tenker på. Andre teknikker vil bli tilbudt for å hjelpe deg med å takle slike tanker.

Når du opplever vanskelige følelser, som angst, kan denne støttende personen minne deg på å puste.

Husk hvordan du håndterer din mentale helse

I recovery-miljøer omtales denne prosessen som å spille den fremover når du føler deg trigget eller utfordret. Bestem deretter hvilke beslutninger eller handlinger du kan ta akkurat nå for å sikre at du når målet ditt og unngå spiseforstyrrelser.

Stol på at du kan gjøre det igjen nå ved å tenke tilbake på andre ganger du klarte å håndtere en vanskelig situasjon uten å bruke oppførselen din.

Behandling av BIpolar lidelse

Målet med behandlingen er å stabilisere personens humør og redusere alvorlighetsgraden av symptomene. Til syvende og sist ønsker vi at de skal kunne fungere effektivt i dagliglivet.

En kombinasjon av terapier brukes til å behandle tilstanden, inkludert:

Medisinering

Rådgivning

Kognitiv atferdsterapi

Enkeltpersoner reagerer forskjellig, og symptomene varierer mye, så det kan ta tid å finne en riktig diagnose og finne en effektiv behandling.

Medisineringsbehandling

Det er mulig å håndtere symptomer og stabilisere humøret med medikamentelle behandlinger. Vanligvis er en eller flere av følgende medisiner foreskrevet:

Stemningsstabilisatorer, som litium

Antidepressiva

Andre generasjons antipsykotika (SGAs)

Antikonvulsiva, for å lindre mani

Over tid kan det hende at medisinen må justeres av legen. Noen legemidler har bivirkninger som kan variere fra person til person. En person bør snakke med legen sin hvis de har bekymringer om medikamentell behandling.

En person må

Vær ærlig med legen din om andre medisiner du tar, for å redusere risikoen for interaksjoner og bivirkninger.

Når det gjelder behandling og medisinering, følg legens instruksjoner

Snakk om eventuelle bekymringer om bivirkninger, og hvor godt behandlingen fungerer

Med mindre legen din sier at du kan slutte å ta medisinen, fortsett å ta den

Vær oppmerksom på at stoffene kanskje ikke virker umiddelbart

En persons symptomer kan forverres hvis de avbryter behandlingen.

Kognitiv atferdsterapi og rådgivning

For å lindre symptomer og forbedre mestringsevnen, kan de som lider av bipolar lidelse ha nytte av terapi.

Enkeltpersoner kan lære å løse følgende problemer gjennom kognitiv atferdsterapi (CBT) og andre metoder:

Stress kan være en nøkkelutløser, så gjenkjenne det og ta skritt for å håndtere det

Vær oppmerksom på de tidlige symptomene på en episode og ta skritt for å håndtere den

Hold humøret stabilt så lenge som mulig ved å fokusere på følgende faktorer:

Rådfør deg med familiemedlemmer, lærere og kolleger for å få hjelp

Positive relasjoner kan opprettholdes hjemme og på jobb ved å følge disse trinnene. En lege kan anbefale familieterapi for barn og tenåringer med bipolar lidelse.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Hvordan kan vi håndtere sesongbasert depresjon?

Energien din synker når dagene blir kortere og været skifter. Det kan være et tegn på sesongmessig affektiv lidelse (USA). USA er en mild form for depresjon utløst av endringer i dagslys og vær. Hva f

Hvordan påvirker mors depresjon kvinner og deres barn?

Noen mennesker føler seg triste til tider, men disse følelsene går vanligvis over i løpet av noen få dager. Symptomene på depresjon forstyrrer dagliglivet og kan vare i uker eller måneder av gangen. D

Post: Blog2_Post
bottom of page